Από τον ΕΟΔΥ εκφράζουν ανησυχία για την Πάτρα και το καρναβάλι, λόγω των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στη χώρα αλλά και στην πόλη.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής- ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί αναλυτικά τις παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ.
«Έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας αυτή την περίοδο, σε σχέση με το 2023. Αυτή ήταν η αφορμή για να γίνουν οι παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Η χρονική συγκυρία είναι ανησυχητική λόγω του Καρναβαλιού, καθώς αναμένεται να συγχρωτιστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην περιοχή της Πάτρας. Πάντως, δεν είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο κορονοϊός και με την τήρηση των προληπτικών μέτρων και των παρεμβάσεων στις οποίες έχει ήδη προβεί ο ΕΟΔΥ, ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα περιοριστεί και το φαινόμενο θα ελεγχθεί σύντομα και αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.
«Από τα μέσα της εβδομάδας χορηγήθηκε από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προληπτικά χημειοπροφύλαξη σε μεγάλο αριθμό φοιτητών (ο προγραμματισμός είναι για 3.000-5.000) ανεξάρτητα από το αν αποτελούν επαφές ή όχι, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός περιορισμός ή σχεδόν πολύ μικρός κίνδυνος να έχουμε περαιτέρω εξάπλωση.
Η χημειοπροφύλαξη λειτουργεί προληπτικά, έτσι ώστε αν κάποιος τυχόν έχει μολυνθεί, να μην μεταδίδει, αλλά και να μην εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα», συμπληρώνει ο κ. Παρασκευής.
«Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εκτός από τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας, παρείχαν ενημέρωση για την μηνιγγίτιδα στην κοινότητα και τις τοπικές αρχές. Οι αρχές και ο ΕΟΔΥ θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ώστε να γνωρίζουμε αν εμφανιστεί άλλο κρούσμα και αν χρειάζεται να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Πάτρα.
Τα κλιμάκια παρέμειναν έως την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν μετά το Καρναβάλι», καταλήγει ο καθηγητής.