Επιστροφή στην κανονικότητα θα έχουμε μόνο με τον εμβολιασμό του 70% των πολιτών, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Στα τέλη του 2020 οι υποσχέσεις για το τέλος της περιπέτειας πλήθαιναν καθώς το εμβόλιο ήταν πλέον γεγονός και ο σχεδιασμός είχε ήδη ξεκινήσει. Γρήγορα όμως οι αισιόδοξοι στόχοι δείχνουν να μειώνονται.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 πως «θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας».
Η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί μόνον εφόσον εγκριθούν περισσότερα εμβόλια και αυτό συμπεραίνεται από τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές μέρες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπεύθυνος για τον εμβολιασμό, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τον ίδιο:
«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 ως το τέλος Μαρτίου. Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου. Το Φεβρουάριο θα μας παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.»
Κάνοντας τα μαθηματικά, πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριος – Μάρτιος) για συνολικά 1.588.425 δόσεις, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί περίπου 800.000 πολίτες.
Το νούμερο αυτό είναι μακριά από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου αλλά και μακριά από τον στόχο που έχει τεθεί για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σήμερα, 13 Ιανουαρίου, έγινε γνωστό πως πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας τα πρώτα 8.000 εμβόλια της Moderna.
Όπως είχε πει και πριν μερικές μέρες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η προσδοκία για έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνον εφόσον αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια από την Ε.Ε.
Μέχρι στιγμής, αναμένονται οι παραδόσεις από την AstraZeneca αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του Ιανουαρίου. Επιπλέον, αναμένεται το πότε θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που έχει μία δόση και όχι δύο.
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα πάντως, παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, με μερίδιο της ευθύνης να αναλογεί πέρα από τον εκάστοτε κρατικό σχεδιασμό και στην ΕΕ. Για αυτό το λόγο εξάλλου αρκετές χώρες, αρχής γενομένης από τη Γερμανία και την Κύπρο, σπεύδουν με διμερείς συμφωνίες να προμηθευτούν επιπλέον εμβόλια, παρακάμπτοντας την οδηγία της Κομισιόν.
Η πρώτη «βόμβα» που έσκασε και άρχισε να κάνει ξεκάθαρες τις καθυστερήσεις έγινε γνωστή μόλις την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν και οι Pfizer/BioNTech γνωστοποίησαν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε., προκαλώντας την οργή της Γερμανίας αλλά και την αγανάκτηση άλλων κρατών-μελών που κατηγόρησαν την Ε.Ε. και το Βερολίνο ότι αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων.
Δεν ήταν, τέλος, παρά λιγότερο από μία εβδομάδα πριν, όταν και έγινε γνωστό ότι ποσότητες από εμβόλια – εκτός της συμφωνίας της Κομισιόν με την Pfizer – αποκτά η Γερμανία και πιθανότατα και η Κύπρος, παρά την ευρωπαϊκή συμφωνία και την σαφή δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι στα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύονται ξεχωριστές συμφωνίες για εμβόλια με τις φαρμακευτικές εταιρείες παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ ως σύνολο.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί.
Από την άλλη η Κύπρος στράφηκε στο Ισραήλ με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό. Την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη», στον Μανώλη Καλατζή και τον Κώστα Κωνσταντίνου.
Και η κούρσα του εμβολιασμού είναι μόνον στην αρχή…