Υγεία

Διατροφολόγος προειδοποιεί: Προσοχή με την διαλειμματική νηστεία – Πάντα με ιατρικές εξετάσεις

Πολλές οι παρανοήσεις σχετικά με την διαλειμματική διατροφή, σύμφωνα με την διαιτολόγο. Ν. Χατζηπαπά.

Πολλά και αντιφατικά πράγματα έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό για την διαλειμματική διατροφή, το γνωστό «fasting», που ακολουθούν μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος.

Πρόκειται για μια διατροφή για την οποία ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ άλλες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως είναι η απώλεια βάρους/λίπους και η ενίσχυση της διαδικασίας της αυτοφαγίας («επισκευής» των κυττάρων).

Ωστόσο, τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης αποκάλυψαν μια σύνδεση της διαλειμματικής νηστείας με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

«Ναι μεν χάνοντας βάρος, βελτιώνεται η αρτηριακή μας πίεση, βελτιώνεται λίγο το λιπιδαιμικό μας προφίλ γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να προσέξουμε τη διατροφή, από εκεί και πέρα όμως δεν έχει κάποιο σημαντικό προβάδισμα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία. Από την άλλη όμως, οι μελέτες της δίνουν ένα τρομερό προβάδισμα όσον αφορά την καύση του κοιλιακού λίπους, του σπλαχνικού. Έχω την εντύπωση ότι συνδέεται ελαφρώς με το ορμονικό κομμάτι. Μπαίνοντας στη διαδικασία να ρυθμίσουμε τις ώρες της διατροφής μας και το τι τρώμε, έτσι κι αλλιώς σε μια δίαιτα, βοηθάμε πάρα πολύ τον μεταβολισμό και το ορμονικό κομμάτι. Το λίπος, όταν αποθηκεύεται επηρεάζει πάρα πολύ την παραγωγή ορμονών. Για παράδειγμα, λιποβαρή άτομα ή άτομα με ανορεξία έχουν πολύ συχνά ορμονικά προβλήματα. Αντίστοιχα και η νοσογόνος παχυσαρκία προκαλεί ορμονικά προβλήματα» εξήγησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ η διαιτολόγος Νικολέτα Χατζηπαπά, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στην διαλειμματική νηστεία.

«Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Η συγκεκριμένη δίαιτα καταρχήν να πούμε ότι στη βιβλιογραφία, έχει ερευνηθεί μόνο σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα. Δεν υπάρχουν μελέτες για υγιή και πληθυσμό που έχει σταθερό και κανονικό βάρος. Άρα τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν στον υπόλοιπο πληθυσμό» σημείωσε η κ. Χατζηπαπά.

Υπό παρακολούθηση πρέπει να γίνεται η διαλειμματική διατροφή

Σύμφωνα με την διαιτολόγο, όλα τα πρότυπα διατροφής πρέπει να τηρούνται υπό κάποια παρακολούθηση και φυσικά να γίνονται τακτικά οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

«Πάντα συστήνουμε όλα τα πρότυπα διατροφής να τηρούνται υπό κάποια παρακολούθηση. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παρανοήσεις. Σίγουρα το να έχουμε πρόσβαση στο φαγητό δεν σημαίνει απεριόριστο φαγητό και σίγουρα όχι κακής ποιότητας. Το ένα αναιρεί το άλλο», τόνισε η κ. Χατζηπαπά, προσθέτοντας:

«Φυσικά πάντα πρέπει να έχουμε τη συμβουλή ενός ειδικού, εννοείται με τις εξετάσεις μας. Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι και μια πρόταση διατροφής, δίαιτας που θα δώσουμε σε κάποιον διαιτώμενο. Πάντα θέλει προσοχή, μεγάλη προσοχή. Να ξεκινήσουμε από τις 14 ώρες νηστείας και 10 ώρες φαγητού και σιγά σιγά να τις αυξάνουμε. Δεν γίνεται να προκαλέσουμε απότομα σοκ» τόνισε η κ. Χατζηπαπά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα Σμύρνη: Χειροπέδες σε δύο 16χρονους που κινούνταν με κλεμμένη μοτοσικλέτα
Νίκος Δένδιας: «Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πιλότο του F16» – Επικοινωνία και με τον Γιασάρ Γκιουλέρ
Chevron Right