Αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και στην απόκτηση ειδικότητας φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η απόκτηση της ειδικότητας συνδέεται πλέον και στην Ελλάδα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις ανάγκες του ΕΣΥ και με βάση αυτές τις ανάγκες θα γίνεται πλέον η προκήρυξη των θέσεων των ειδικευόμενων γιατρών ανά την επικράτεια. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστήμιων δεν θα καταφεύγουν στο εξωτερικό ούτε για λήψη ειδικότητας, ούτε για εργασία ως ειδικοί.
Η ιατρική εκπαίδευση θα γίνεται σε ένα νέο νοσοκομειακό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται με νέο Χάρτη Υγείας και θα περιλαμβάνει στην ολοκλήρωσή του συμπλέγματα (clusters) νοσοκομείων. Δηλαδή ο ειδικευόμενος γιατρός θα εκπαιδεύεται στις συναφείς με την ειδικότητά του κλινικές των μικρών και μεγάλων νοσοκομείων που διασυνδέονται σε κάθε ομάδα.
Για παράδειγμα, σήμερα στην Ελλάδα έχουμε ελλείψεις σε εργαστηριακούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, όπως σε ακτινολόγους, βιοπαθολόγους, παθολογοανατόμους, κυτταρολόγους, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι διαφαίνεται έλλειψη και σε παθολόγους στο ΕΣΥ και φυσικά αναισθησιολόγους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κάθε χρόνο θα καθορίζονται συγκεκριμένες θέσεις που θα «ανοίγουν» για κάθε ιατρική ειδικότητα. Επίσης, προβλέπεται επαγγελματικός προσανατολισμός στους φοιτητές της Ιατρικής.
Η αναισθησιολογία παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις στη χώρα μας με μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής να καταγράφονται 104 κενές θέσεις αναισθησιολόγων. Οι εκπρόσωποι της επιστημονικής εταιρείας τους κάνουν λόγο για μια «αφανή ειδικότητα, αόρατη στους νέους αποφοίτους Ιατρικής», που επιπλέον δεν επιτρέπει τη δυνατότητα απασχόλησης εκτός νοσοκομείου όπως άλλες ιατρικές ειδικότητες. Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει ήδη κίνητρα στους νέους γιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα αυτή αλλά έπεται συνέχεια.