Ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει τον κορονοϊό σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά – και μάλιστα με την ακρίβεια του μοριακού ελέγχου (PCR) -, αναφέρουν πως ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες.
Τα τεστ PCR είναι προς το παρόν η εγκυρότερη μέθοδος στον κόσμο για την ανίχνευση του κορονοϊού, όμως τα αποτελέσματα προκύπτουν μετά το πέρας αρκετών ωρών.
Υπάρχουν φυσικά και τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (Rapid Test), ωστόσο το αποτέλεσμα θεωρείται λιγότερο αξιόπιστο σε σχέση με τα PCR.
Ερευνητές του κινεζικού Πανεπιστημίου «Fudan» στη Σαγκάη, φαίνεται ωστόσο πως… βρήκαν μια εναλλακτική!
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (7/2), στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering, η ομάδα των επιστημόνων αναφέρει ότι τελειοποίησε έναν αισθητήρα που χρησιμοποιεί τη μικροηλεκτρονική, προκειμένου να αναλύσει δείγματα DNA που ελήφθησαν με μάκτρο.
Ο αισθητήρας, που συνδέεται με ένα φορητό μηχάνημα, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα σε «λιγότερο από τέσσερα λεπτά», σύμφωνα με τους Ασιάτες επιστήμονες. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι η συσκευή αυτή διαθέτει «αυξημένη ευαισθησία» και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα παντού.
Τα πρώτα ελπιδοφόρα σημάδια
Οι ερευνητές συνέλεξαν ρινικά δείγματα από 33 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό. Παράλληλα, έγιναν και τεστ PCR ώστε να μπορούν να συγκριθούν οι δύο μέθοδοι. Ελέγχθηκαν επίσης 23 ασθενείς αρνητικοί σε PCR, έξι θετικοί στη γρίπη και 25 υγιείς εθελοντές.
Το τεστ επεξεργάστηκε με ακρίβεια όλες τις περιπτώσεις χωρίς σφάλμα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι»
Μέχρι τώρα, δεν έχει δημιουργηθεί καμία τεχνολογία για την ανίχνευση νουκλεϊκών οξέων και RNA που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό χωρίς τη χρήση μεθόδων για τις οποίες απαιτείται εργαστηριακό περιβάλλον.
«Η έρευνα του Πανεπιστημίου Fudan» διεξήχθη σε ένα μικρό δείγμα», είπε ο Andrew Ching, καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Johns Hopkins και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg.
«Εάν το ποσοστό ακρίβειας 100% ίσχυε και σε ένα μεγαλύτερο δείγμα δοκιμών, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι», υπογράμμισε ο επιστήμονας.
Πηγή: Deutsche Welle