Τρεις είναι οι βασικές ιδιότητες των εμβολίων που αξιολογούνται προτού αυτά διατεθούν στο κοινό, θύμισε απόψε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίου.
Ο έλεγχος αφορά στην
- ανοσογονικότητα τους, δηλαδή στην ικανότητα να παρέχουν εξουδετερωτικά αντισώματα,
- στην αποτελεσματικότητα τους, ως προς την ικανότητα τους να προστατεύουν από τη νόσο,
- και, τρίτον, στην ασφάλεια τους, πρόσθεσε.
Τα δεδομένα σε σχέση με τα παραπάνω προκύπτουν μέσω των κλινικών μελετών, συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου, σε κάποιες από τις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 40.000 άτομα.
Ο ρόλος της φαρμακοεπαγρύπνησης
Ωστόσο η παρακολούθηση σε σχέση με τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων συνεχίζεται και με την έναρξη της εφαρμογής τους, εξήγησε.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ανιχνευτεί και η πιο σπάνια επιπλοκή, ακόμη κι αν αυτή θα αφορά μία περίπτωση εμβολιαζόμενου στο 1 εκατομμύριο, όπως είπε.
«Στη κάθε χώρα ο οργανισμός φαρμάκων, ο τομέας φαρμακοεπαγρύπνησης καταγραφεί όλα τα περιστατικά που του αναφέρονται και όλα αυτά υφίστανται ενδελεχή έλεγχο για να εξαχθεί συμπέρασμα αν η (όποια) αναφερομένη ενέργεια συνδέεται με τον εμβολιασμό», σημείωσε.
Ακολούθως, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε σχέση με θανάτους εμβολιασθέντων ηλικιωμένων πολιτών στη Νορβηγία, ξεκαθαρίζοντας πως ο «αντίστοιχος ΕΟΦ εξέτασε διεξοδικά την υπόθεση», ανακοινώνοντας, στη συνέχεια, πως «δεν υπάρχει συσχέτιση θανάτων και εμβολίου».
Ο εμβολιασμός στη σκανδιναβική χώρα συνεχίζεται κανονικά, ενώ λαμβάνεται επιπλέον μέριμνα για τα υπερήλικα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, υπογράμμισε. Εξάλλου, αντίστοιχα περιστατικά δεν αναφέρθηκαν σε άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασθέντες άγγιξαν τα 4 εκατ., σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.
Το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο και δεν «δίνει» θετική διάγνωση
Η κ. Θεοδωρίδου στάθηκε, έπειτα, σε τρεις συχνές απορίες πολιτών, όπως είπε, οι οποίες, συνοπτικά, έχουν ως εξής:
- Προκαλεί το εμβόλιο λοίμωξη με κορονοϊό; Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε την άποψη αυτή «πέρα για πέρα λανθασμένη», σημειώνοντας πως «το μόριο που περιλαμβάνεται στο εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι επειδή η λοίμωξη του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό».
- Το εμβόλιο θετικοποιεί το τεστ; «Κι εδώ η απάντηση είναι κάθετα αρνητική. Το εμβόλιο δε θετικοποιεί τον μοριακό έλεγχο ή το rapi test – αν υπάρξει θετικό τεστ, σημαίνει πως ο εμβολιασμένος είχε μολυνθεί» ήδη.
- Η τρίτη ερώτηση την οποία απάντησε η κ. Θεοδωρίδου αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται τα εμβόλια γρίπης ή πνευμονόκοκκου, πριν ή μετά τον εμβολισμό για κορονοϊό, με την ίδια να λέει πως απαιτείται «ένα όριο 15 ημερών πριν ή μετά τον εμβολιασμό» για τη Covid.
Κλείνοντας την κύρια εισήγηση της στην αποψινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η καθηγήτρια ανέφερε πως «η εβδομάδα που πέρασε μας έδωσε τις πρώτες συγκινητικές εικόνες από τους ηλικιωμένους που εμβολιάζονται στα κέντρα εμβολιασμού. Πήγαν με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση. Τα άτομα με εμπειρία και σοφία ζωής μας δείχνουν τον δρόμο», κατέληξε.
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
320 νέα κρούσματα, έναντι 237 το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε απόψε ο ΕΟΔΥ, παρά το γεγονός πως οι θετικές διαγνώσεις του 24ωρου προέκυψαν μετά τη διενέργεια μικρού αριθμού τεστ.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τελευταίας καταμέτρησης έγιναν μόλις 8.173 εργαστηριακές εξετάσεις (PCR:3.712, RAPID: 4.461), λιγότερες, δηλαδή, και από όσες έγιναν χθες, Κυριακή (6.090 PCR, 4.705 RAPID).
Κατά τα παραπάνω, η θετικότητα ημέρας διαμορφώνεται στο 3,92%, παρότι ο ίδιος δείκτης είχε πέσει και κάτω από το 2% την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως απόψε ανακοινώθηκαν 322 διασωληνώσεις, με τον απόλυτο αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ να αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (320) και την πίεση στο ΕΣΥ να διατηρείται. Είναι χαρακτηριστική και η προειδοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, άλλωστε, πως η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην Αττική ξεπερνά το 65%.
Επισημαίνεται, τέλος, πως άλλοι 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας λόγω της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της επιδημίας να φτάνει πλέον τις 5.488.
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.