Υγεία

Μ. Θεοδωρίδου στο iEidiseis: Να μην ζουν με τον μύθο ότι δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό όσοι εμβολιάστηκαν

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μιλά στο iEidiseis και ζητά μεγάλη προσοχή από όσους εμβολιάστηκαν.

Το εμβόλιο δεν εμποδίζει τον ιό να υπάρχει μέσα στο στόμα και ως εκ τούτου, ακόμα και αυτοί που θα έχουν κάνει την δεύτερη δόση και θα έχουν αναπτύξει ανοσία στη σοβαρή νόσηση COVID-19, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους. Αυτό τονίζει μιλώντας στο iEidiseis η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η σημασία της συνέχισης στην χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων τονίζεται από την κ. Θεοδωρίδου καθώς δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι που νομίζουν ότι εφόσον εμβολιασθούν, μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μέτρα προστασίας… «Αυτό που συμβαίνει μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου και αφού περάσουν λίγες ημέρες, είναι ότι το άτομο αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας κατά της σοβαρής νόσησης COVID-19 που μπορεί να τον στείλει στη ΜΕΘ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό από κάποιον άλλο και να τον φέρει ως φορέας στο στόμα του, μεταδίδοντάς τον σε όποιον φιλάει ή του μιλάει από κοντά χωρίς μάσκα», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΕΕ.

Επίσης, όπως μάς εξήγησε, δεν υπάρχει ανταλλαξιμότητα μεταξύ των εμβολίων που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής (Pfizer/Biotech, AstraZeneca/Οξφόρδη, Moderna κλπ) και ως εκ τούτου, όποιος έκανε πρώτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer, με αυτό θα κάνει και την δεύτερη.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την πιθανή καθυστέρηση εφαρμογής της δεύτερης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου μάς ενημέρωσε ότι δεν ακυρώνεται η ανοσία (στα ποσοστά περίπου 40%-50%) που επιτυγχάνεται με την πρώτη δόση, αν αργήσουμε να κάνουμε την δεύτερη.

Αλλά οι κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της Pfizer αναφέρουν ότι η βέλτιστη πρακτική είναι να γίνεται η δεύτερη δόση στις 15 ημέρες… «Αν πρέπει για σοβαρό λόγο λοιπόν να το καθυστερήσουν, δεν είναι ανησυχητικό αλλά δεν είναι κι αυτό που αναφέρεται στις οδηγίες του εμβολίου. Οπότε είναι καλό να ακολουθηθούν οι χρόνοι που αναφέρει η παρασκευάστρια εταιρεία ώστε να φτάσει το άτομο το υψηλότερο δυνατό ποσοστό ανοσίας στην σοβαρή νόσηση COVID-19».

Να εξηγήσουμε ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δημιουργεί διάφορα συμπτώματα, από πολύ ήπια που περνούν απαρατήρητα ειδικά σε νεαρά άτομα, ως και την νόσο COVID-19 (CoronaVirusDisease του 2019) που σε κάποιους -ειδικά ηλικιωμένους, παχύσαρκους ή ανοσοκατασταλμένους- δημιουργεί εκτεταμένη πνευμονία και οδηγεί ακόμα και στον θάνατο.

Τα εμβόλια στόχευσαν στο να μην παθαίνει κανείς αυτή την σοβαρή νόσηση. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ένα εμβόλιο που να εμποδίζει τον ιό να υπάρχει στο στοματοφάρυγγα όσων έχουν έρθει σε επαφή μαζί του. Έτσι έχουμε πετύχει την νίκη να μην μάς σκοτώνει, αλλά όχι και να μην εξαπλώνεται. Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα μη μετάδοσης του ιού.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μετακίνηση εκτός νομού με SMS, τα επόμενα βήματα για άρση του lockdown
Οι δύο προϋποθέσεις για το επίδομα των 400 ευρώ στους επιστήμονες
Chevron Right