Υγεία

Μετάλλαξη κορονοϊού: «Ορφανά» δύο από τα 26 κρούσματα, οι περιοχές που εντοπίστηκαν

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί στην κοινότητα.

Σε 26 ανέρχονται τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισημαίνοντας πως η συνθήκη αυτή αποτελεί ακόμη έναν λόγο για τον οποίο απαιτείται αυξημένη εγρήγορση.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως δύο από τα περιστατικά αυτά, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Αττική και την Κρήτη, αφορούν σε μολύνσεις στην κοινότητα («ορφανά» κρούσματα), δεν είναι δηλαδή εισαγόμενες, με τη μέχρι στιγμής ιχνηλάτηση να μην έχει αποσαφηνίσει με ποιο τρόπο κόλλησαν.

Εφόσον αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, οι εν λόγω θετικές διαγνώσεις θα αποτελούν την πρώτη επιβεβαίωση του νέου στελέχους του ιού σε κρούσματα στην κοινότητα, καθώς οι λοιποί 24 φορείς αφορούν σε ταξιδιώτες

Τα δύο περιστατικά βρίσκονται ήδη σε καραντίνα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ ανάλογη διαδικασία έχει ακολουθηθεί για το σύνολο των προαναφερθέντων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους είχε γίνει γνωστό πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 6 κρούσματα παραλλαγής του στελέχους του ιού, κοντά σε εκείνη τη χρονική περίοδο. 

Επρόκειτο για 5 Έλληνες πολίτες και έναν αλλοδαπό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες – όλοι τους επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ταυτοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις μολύνσεις της μετάλλαξης που πρώτα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο – και η οποία θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική – στην Ελλάδα, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα.

ΜΜΕ μετέδωσαν πως πρόκειται για μια γυναίκα που αφίχθηκε στη χώρα μας από το Ντουμπάι, καθώς και για τρία άτομα τα οποία – και πάλι – ήλθαν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι ειδικοί είχαν κάνει λόγο για μία αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένο πως οι χώρες που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού ξεπερνούν, πλέον, τις 50, ενώ πολλές από αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας. Ο μεταλλαγμένος ιός δεν έχει σύνορα, όπως και το κυρίαρχο στέλεχος του, επεσήμαναν οι ιολόγοι.

Από την άλλη, οι επιστήμονες εκτιμούν πως νέα στελέχη του κορονοϊού προκάλεσαν την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων παγκοσμίως, που πλησιάζουν τα 95 εκατομμύρια, καθώς τα κράτη επιδίδονται σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια ενώ πολλά λαμβάνουν και αυστηρότερα μέτρα.

Δεδομένο θεωρείται, τέλος, πως κάθε εξέλιξη από το μέτωπο των μεταλλάξεων του ιού, και δη σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του στην Ελλάδα, θα απασχολήσει την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία στην Ελλάδα

Υπερδιπλασιάστηκαν τα τεστ που διενεργήθηκαν κατά το προηγούμενο 24ωρο με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική αύξηση και στα κρούσματα. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 566 νέες μολύνσεις νωρίτερα σήμερα (19/1), έναντι 320 τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης, οι ημερήσιες θετικές διαγνώσεις προέκυψαν μετά τη διενέργεια 10.932 μοριακών ελέγχων (PCR) και 20.667 rapid test, έναντι 8.173 εργαστηριακών εξετάσεων, συνολικά, την προηγούμενη.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το ποσοστό της ημερήσιας θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,79%.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως τα 256 νέα περιστατικά του ιού εντοπίστηκαν στην Αττική (139 χθες), ενώ αρκετές ήταν οι μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 72 νέες (από 35 χθες).

Σε ανησυχητικά επίπεδα κινήθηκαν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με 30 νέες απώλειες και υψηλό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών (320).

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα καταγράφηκαν «566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149.462, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5786 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45808 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα».

Παράλληλα, «320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 225 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.037 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, «έχουμε 30 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.518 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3254 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Καραμίχος: Στην Ελλάδα το επίπεδο παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο
Θετικός στον κορονοϊό ο Ραούλ
Chevron Right