Υγεία

Συνδυαστικό εμβόλιο AstraZeneca – SputnikV: Τον Φεβρουάριο οι κλινικές δοκιμές

Οι κλινικές δοκιμές με ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 που θα συνδυάζει το ρωσικό Sputnik-V με το εμβόλιο της AstraZeneca θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο.

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού που θα είναι ένας συνδυασμός του ρωσικού Sputnik-V με το σκεύασμα που ανέπτυξε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm στο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca πρώτη είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να αξιοποιήσει την δυνατότητα της συνεργασίας με Ρώσους επιστήμονες για την δημιουργία ενός συνδυαστικού εμβολίου τον Δεκέμβριο, με τη Μόσχα να ερμηνεύει την πρόθεση αυτή ως ψήφο εμπιστοσύνης στο δικό της εμβόλιο.

Στη συνέχεια δόθηκαν μερικές λεπτομέρειες για το πού και πώς θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, με τον πρόεδρο της R-Pharm Αλεξέι Ρέπικ, η εταιρεία του οποίου θα παράγει και τα δύο εμβόλια, να επισημαίνει ότι οι κλινικές δοκιμές του συνδυαστικού εμβολίου σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κλινικές δοκιμές θα γίνουν στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αργεντινή, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Λευκορωσία, την Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Η AstraZeneca, πάντως, δεν ανταποκρίθηκε, εκ πρώτοις, σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση.

Πηγή που πρόσκειται στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε από την πλευρά της ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις αρχές Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα είναι μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτούς.

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου και είχε αναλάβει την προώθηση του στο εξωτερικό, είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca ήταν 70,4% σύμφωνα με τα ενδιάμεσα στοιχεία της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, ενώ η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V υπήρξε μεγαλύτερη του 91,4% στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στοιχείο το οποίο ώθησε τους Ρώσους επιστήμονες να προτείνουν την δοκιμή ενός συνδυασμού των δύο σκευασμάτων.

Εξάλλου, και τα δύο εμβόλια γίνονται σε δύο δόσεις, μια αρχική και μια ενισχυτική, και βασίζονται στην ίδια επιστημονική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ιούς κοινού κρυολογήματος ως φορείς.

Η ανάμιξη ή η εναλλαγή μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19 στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 100 εθελοντές, στους οποίους αρχικά θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και εν συνεχεία, μετά από 29 ημέρες, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιατί ο εμβολιασμός στην Ινδονησία ξεκίνησε από τους influencers
Survivor 2021: Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη 
Chevron Right