Υγεία

Υγειονομική βόμβα οι πλημμύρες στη Θεσσαλία: Τι φοβίζει τους ειδικούς – Έκτακτα μέτρα

Συναγερμός για ασθένειες από τις πλημμύρες. Φόβοι για το νερό και έκτακτες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες.

Προειδοποίηση για ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Ειδικά για το νερό, τονίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται μέχρι νεωτέρας. Με έκτακτη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τους πολίτες για τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών και τους καλεί να λαμβάνουν ειδικά μέτρα.

Ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης τόνισε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που «χτύπησε» η κακοκαιρία πρέπει να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ.Μαριόλης και πρόσθεσε:

«Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροικό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαριολής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «την απολύμανση του νερού κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».

Λινού: Αύξηση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, πνευμονολογικών και δερματικών λοιμώξεων 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel στη δημόσια υγεία, κρούει Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Λινού προειδοποιεί για ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα και επισημαίνει ότι σε πλημμυρισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μια σειρά από λοιμώξεις.

Η ανάρτηση της Αθηνάς Λινού:

«Η κυβέρνηση είναι προφανώς ανεπαρκής και ανέτοιμη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Βιώνουμε θανάτους, καταστροφές περιουσιών και μακροχρόνια προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων.

Κρούω, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου και για επιπλέον άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα προκύψουν από την καταστροφή του δικτύου υδροδότησης στους περισσότερους δήμους της χώρας, τη διαρροή χημικών ουσιών, τις χιλιάδες νεκρών ζώων, ακόμα και τρωκτικών, και την επακόλουθη ρύπανση ακόμα και του υδροφόρου ορίζοντα.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, πνευμονολογικών και δερματικών λοιμώξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και νόσων που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης για τον επερχόμενο κίνδυνο στη δημόσια υγεία είναι τεράστια.

Άραγε την κατανοούν οι υπεύθυνοι και αν ναι, προτίθενται να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά και επαρκή μέτρα προστασίας;».

Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας – Τι να κάνουν οι πολίτες

Οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν βυθίσει ολόκληρες περιοχές, κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές, με τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία να μετρούν τις πληγές τους.

Το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι πολίτες βρίσκονται σε σημεία που έχουν πλημμυρίσει.

Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές:

  • Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
  • Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

  • Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
  • Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
  • Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.
  • Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

  • Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.
  • Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
  • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

  • Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
  • Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
  • Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).
  • Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
  • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Blue Horizon: «Μου είπαν να μην βουτήξω στη θάλασσα» κατέθεσε Λιμενικός
ΗΠΑ vs Κίνα: Ο ανταγωνισμός για ρομπότ δολοφόνους ξεκίνησε - Η κούρσα για όπλα Τεχνητής Νοημοσύνης
Chevron Right