Βρισκόμαστε σε ένα «σχετικά καλό επιδημιολογικό επίπεδο», αλλά «μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες», ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης (21/1) η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Η λεγόμενη «βρετανική» μετάλλαξη «δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στη Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή» στην Ελλάδα, σημείωσε.
Στην Πορτογαλία, μάλιστα, «φαίνεται να είναι το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη και οι συνάδελφοι εκεί με τους οποίους μίλησα, καθηγητές σε Πανεπιστήμια, θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου» αν και «σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων», όπως είπε.
Η ίδια θύμισε πως «στην Πορτογαλία, τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και στην διάρκεια των εορτών, ήταν ανοιχτά εστιατόρια, ήταν ανοιχτή η εστίαση. Γενικά υπήρχε μια πολύ μεγάλη χαλάρωση των μέτρων που κατά την γνώμη τους αυτή έφερε κυρίως την μεγάλη επιδημιολογική επιδείνωση που υπάρχει τώρα».
«Και το ίδιο λένε συνάδελφοι και στην Γερμανία και στην Αγγλία», συνέχισε.
Σε κάθε περίπτωση, «το θέμα των μεταλλάξεων είναι ένα θέμα έρευνας ακόμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εξακολουθούμε να έχουμε προσοχή», κατά την κ. Γκάγκα.
Σε σχέση με τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια η ιατρός ανέφερε: «Γενικά φαίνεται ότι η μετάλλαξη αυτή την στιγμή ανταποκρίνεται στα εμβόλια και άρα δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε αυτό. Αλλά σίγουρα αυτή την στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι, άρα πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα με άνοιγμα της οικονομίας σιγά – σιγά, με μέτρα και προσοχή, για να μπορέσουμε να πάμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού και να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την χώρα από κει και πέρα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στη συνέντευξη τύπου, η κ. Γκαγκά σημείωσε, ακόμη: «Η αίσθηση όλων, με τα δεδομένα μέχρι στιγμής, είναι ότι μπορεί το εμβόλιο να καλύψει τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι πράγματι κάτι που βλέπουμε στους ιούς. Δηλαδή, όπως το βλέπουμε και στην γρίπη, που κάθε χρόνο το εμβόλιο αλλάζει ελαφρώς για να περιλάβει καινούργια στελέχη που έχουν ελαφρώς μεταλλαγεί. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό από ότι ήμασταν 6 μήνες πριν, γιατί σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο και γιατί η υπόσχεση υπάρχει από την βιομηχανία ότι τα εμβόλια μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε μια νέα μετάλλαξη και μέσα σε έξι βδομάδες να έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο».
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα πανελλαδικά, έναντι 516 την Τετάρτη.
Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στην Αττική, όπου επιβεβαιώθηκαν 234 περιστατικά του ιού. Δεύτερη σε μολύνσεις περιφερειακή ενότητα είναι εκείνη της Θεσσαλονίκης, με 58 νέες θετικές διαγνώσεις.
Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 25 θανάτους λόγω της Covid-19 (27 χθες), ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κατέγραψε πτώση, καθώς πλέον ανέρχονται σε 293.
Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις στη χώρα έφτασαν τις 150.479, ενώ τα θύματα της επιδημίας είναι 5.570.
Στην ημερήσια έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ δεν αναφέρθηκαν, πάντως, λεπτομέρειες σε σχέση με όσα έχουν γίνει γνωστά για τις εν Ελλάδι παραλλαγές του ιού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 205 (70.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.