Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε σκύλο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεάις, αφού κόλλησε τον ιό από τον ιδιοκτήτη του.
Σύμφωνα με το BBC, είναι το πρώτο κρούσμα στο είδος με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η απομόνωση από τα κατοικίδια ζώα όταν έχουν μολυνθεί, είναι σημαντική.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα σκυλιά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους σκύλους ή ανθρώπους, ανέφερε ένας ειδικός.
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής δερματικής επαφής και επίσης όταν κάποιος αγγίζει υφάσματα – όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες – που έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιον που έχει τον ιό.
Περίπου 35.000 κρούσματα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Έως τώρα έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι.
Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Ιούλιο.
Το πρώτο κρούσμα σε σκύλο
Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της ευλογιάς από άνθρωπο σε σκύλο καταγράφηκε στο Παρίσι όπως ανέφερε το The Lancet.
Ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι ανδρών παρατήρησαν σημάδια στον σκύλο τους 12 μέρες αφού άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα.
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι ο ιός που μόλυνε τον σκύλο ήταν ακριβώς ο ίδιος με τον ιό που μόλυνε τους άνδρες, ανέφερε η έκθεση. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν μαζί με τον σκύλο τους.
Η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του Τμήματος Πανδημίας και Επιδημικών Ασθενειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά, άρα σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν, αλλά δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και να μολύνει άλλους σκύλους, ούτε σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί να επαναμολύνει τον άνθρωπο αν έχει μολυνθεί».
Τα αποθέματα εμβολίων για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων είναι επί του παρόντος περιορισμένα παγκοσμίως. Υπήρξε μια αύξηση 20% στα κρούσματα που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα, η οποία ήταν επίσης 20% μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας να τονίζουν τη σημασία που έχει όλες οι χώρες να δίνουν πληροφορίες σε αυτές τις κοινότητες για να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους.
Η μεγάλη ανησυχία πάντως είναι εάν ο ιός εισέλθει σε ζώα σε χώρες που κανονικά δεν έχουν ευλογιά – τότε αυτά τα είδη θα μπορούσαν να γίνουν μακροπρόθεσμη πηγή μόλυνσης.