Υγεία

Σε δεινή κατάσταση εταιρείες με ιατροτεχνολογικά προϊόντα και γιατροί με μονάδες ΠΦΥ

Τα μέλη του Συντονιστικού ΠΦΥ (εργαστήρια, διαγνωστικά, πολυιατρεία) ζητεί πλήρη διαφάνεια και ελέγχους στην εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στα «κάγκελα» φαίνεται ότι είναι τόσο οι ιδιοκτήτες εταιρειών που ανήκουν στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) για τις συνεχώς διογκούμενες νοσοκομειακές οφειλές, όσο και οι γιατροί με πολυιατρεία και διαγνωστικά εξαιτίας του clawback…

Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, ο ΣΕΙΒ υπενθυμίζει την εκκρεμότητα των πληρωμών των μελών του και την προκαλούμενη αναστάτωση στον κλάδο, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του. Ο Σύνδεσμος επικαλείται το μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, για να αναφέρει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατομμύρια ευρώ από 739 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%)». Η αύξηση των οφειλών έχει λάβει την ανιούσα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα).

Και όπως αναφέρει, «δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των οσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη». Ο ΣΕΙΒ ζητεί να συνυπολογιστούν στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών, οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αλλά και «η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ».

Και δεν παραλείπει να θυμίσει στην ηγεσία του ΥΥΛΑ ότι ο κλάδος έβαλε πλάτη στην πρόσφατη οικονομική κρίση και στήριξε το κυβερνητικό έργο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Συντονιστικού ΠΦΥ (εργαστήρια, διαγνωστικά, πολυιατρεία) ζητεί πλήρη διαφάνεια και ελέγχους στην εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων!

Όπως αναφέρουν, «μέσω δημοσιευμάτων ενημερωθήκαμε ότι δόθηκε εντολή από το υπουργείο Υγείας για να πραγματοποιηθεί έλεγχος στον όγκο των αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων οι οποίες διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2023 από διαγνωστικά εργαστήρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν αυξημένος ο αριθμός τους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες».

Τόσο το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και οι επιμέρους Ομοσπονδίες του έχουν διαχρονικά αιτήματα:

1. Την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κανόνων συνταγογράφησης.

2. Τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την ταυτοποίηση της εκτέλεσης των διαγνωστικών εξετάσεων σε real time!

«Η διαχρονική αδυναμία της Πολιτείας να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει τα ανωτέρω , όπως αυτά είναι θεμελιώδεις κανόνες σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας , έχουν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παρόχων να επωμίζονται εδώ και μια δεκαετία δυσβάσταχτα επίπεδα clawback.

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να μην χαιρετήσουμε την εντολή του Υπουργού Υγείας για τους σχετικούς ελέγχους και να τον προτρέψουμε στην άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης.
Απαιτούμε τα σχετικά αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτού να γνωστοποιηθούν στο Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. και στους Ιατρικούς Συλλόγους στους οποίους εντάσσονται οι φορείς, αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ώστε να ασκηθούν και οι αντίστοιχοι πειθαρχικοί έλεγχοι».

Και καταλήγουν: «Δεν μπορεί, αν υπάρχουν παραβάτες, να εκμεταλλεύονται την αδυναμία οργάνωσης της Πολιτείας και οι ελάχιστοι να δυσφημίζουν όλο το ιατρικό σώμα! Δεν μπορεί οι λίγοι να διαπομπεύουν την προσπάθεια όλου του κλάδου και μαζί με την σοβαρή υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να βυθίζουν έναν ολόκληρο κλάδο στη χρεωκοπία!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ασφαλιστικό: Πόσο συμφέρουν τα πλασματικά στη μειωμένη σύνταξη - Παραδείγματα
Νάσος Ηλιόπουλος στο iEidiseis: Ποιος φοβάται την απλή αναλογική;
Chevron Right