Με την παράθεση των επιδημιολογικών δεδομένων του 24ωρου ξεκίνησε την αποψινή τοποθέτησή της η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου (585 νέα κρούσματα, 28 θάνατοι, 288 διασωληνωμένοι ασθενείς), στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Τις τελευταίες 3 – 4 εβδομάδες η επιδημία ανά την επικράτεια δείχνει να σταθεροποιείται, ανέφερε στη συνέχεια η ίδια, παρότι φάνηκε πως «δεν είναι εύκολο να μειωθούν κι άλλο τα κρούσματα» εν μέσω του χειμώνα.
Ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα μας, τόνισε έπειτα η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως τα «διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 6.000», με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στην Αττική, όπου τα κρούσματα, επίσης, σταθεροποιούνται αλλά δε μειώνονται, όπως είπε.
Το μέλος της Επιτροπής των ειδικών ξεκαθάρισε, από την άλλη, πως ο «πραγματικός αριθμός των φορέων του ιού είναι μεγαλύτερος, αφού δε γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς», οι οποίοι, όμως, συμβάλλουν στην αλυσίδα μετάδοσης.
Συνεχίζοντας την παράθεση κρίσιμων υγειονομικών μεγεθών, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά ξεπερνούν τις 25.000 αλλά και ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται χαμηλότερα του 2% σε όλη τη χώρα.
Επισήμανε, δε, πως το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό σε όλη τη χώρα άγγιξε τους 1.500, καθώς και ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς «έπεσαν» σε λιγότερους από 300 μόλις αυτή την εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 110 το 24ωρο, κατά μέσο όρο, ενώ οι νέες διασωληνώσεις ήταν 105, με την πληρότητα των απλών κλινών να βρίσκεται στο 23% και των ΜΕΘ στο 49%, αντίστοιχα.
Η βελτίωση στους παραπάνω δείκτες, ωστόσο, δε συνεπάγεται τη λήξη του συναγερμού, προειδοποίησε, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων σε κάποια περιοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αναστολή δραστηριοτήτων και αυστηρά μέτρα.
Χωρίς συνέπειες από τις γιορτές
Εξάλλου, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδες μετά τα Φώτα, δεν παρατηρήθηκε η αύξηση των κρουσμάτων συνεπεία των συναθροίσεων την περίοδο των γιορτών, όπως φοβόντουσαν οι ειδικοί, γεγονός που απέδωσε στην υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών.
Πλέον είναι σαφές, εκτίμησε, πως δεν αναμένεται αύξηση των μολύνσεων σχετιζόμενη με την κινητικότητα των περασμένων εβδομάδων.
Λιανεμπόριο
Σε σχέση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η καθηγήτρια ανέφερε πως είναι «πολύ νωρίς» για να γνωρίζουμε αν υπάρχει αποτύπωμα στην επιδημία.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, πάντως, σημειώθηκε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών της τάξης του 16%, όπως ανέφερε.
Σχολεία
Αναφερόμενη στην εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων (με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, όπου οι μαθητές Λυκείων θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση) η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για θέση στην οποία συμφώνησαν όλοι οι επιστήμονες, καθώς όλοι τους θεωρούν προτεραιότητα την επιστροφή των μαθητών στην φυσική τάξη, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί από πλευράς τους.
Έτσι, οι αντίστοιχες σχολικές μονάδες ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου, με τα απαραίτητα μέτρα που θα ισχύουν να εξειδικεύονται από την κ. Κεραμέως, η οποία έδωσε το «παρών» στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Εξάλλου, αναλυτικό πρωτόκολλο για τα κρούσματα στα σχολεία που συνέταξε η Επιτροπή έχει ήδη σταλεί στους αρμόδιους, όπως είπε.
Υπό αίρεση όλες οι αποφάσεις, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας κάθε περιοχής
«Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα αποφύγουμε σημαντική αύξηση του ιού στην κοινότητα. Όλοι ξέρουμε σήμερα τι πρέπει να κάνουμε», ανέφερε καταληκτικά η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα μέτρα όπως η μάσκα («τη φοράμε παντού εκτός σπιτιού, με εξαίρεση ίσως την άσκηση», είπε) αλλά και στον εμβολιασμό, τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκστρατεία για σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Η ίδια ξεκαθάρισε, τέλος, πως σε περίπτωση αύξησης των μολύνσεων σε μία περιοχή – κι εφόσον ανησυχήσουν τους ειδικούς οι ηλικίες τους, οι αντοχές των δομών υγείας της περιοχής κ.α. κρίσιμοι δείκτες – «θα παρέμβουμε προτείνοντας αναστολή δραστηριοτήτων», λέγοντας πως οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων βρίσκονται υπό αίρεση αλλά και ότι η απειλή ενός «τρίτου κύματος» δεν βρίσκεται εκτός κάδρου, αφού «ο αόρατος εχθρός παραμονεύει για ένα λάθος μας».
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία στην Ελλάδα
28 θανάτους αλλά και 585 νέα κρούσματα του ιού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 151.041 και των θυμάτων σε 5.598.
Παραμένουν διασωληνωμένοι 288 συμπολίτες μας, ενώ 1.059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.012.892 κλινικά δείγματα PCR και 917.739 δείγματα Rapid Ag.
- Δείτε περισσότερα εδώ