Υγεία

Έμφραγμα: Τα πρώιμα συμπτώματα – Πότε πρέπει να καλέσετε βοήθεια

Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν οι άνθρωποι γνώριζαν τα πρώιμα συμπτώματα του εμφράγματος, τονίζει το NHS.

Μια καμπάνια με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ανθρώπων σε σχέση με τα πρώιμα συμπτώματα του εμφράγματος, διοργάνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Η ανάγκη για επαρκή ενημέρωση παραμένει επίκαιρη και στην Ελλάδα, καθώς σχετικές μελέτες φανερώνουν ότι το 45% των συνολικών θανάτων στη χώρα μας συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ, την ίδια στιγμή, έρευνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων υπολείπεται βασικών γνώσεων όσον αφορά τα συμπτώματα του εμφράγματος.

Όπως μεταδίδει σχετικό άρθρο του BBC, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η καλύτερη ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη κλήση για βοήθεια, με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές ζωές. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται ότι το ποσοστό επιβίωσης ατόμων με έμφραγμα βρίσκεται στο 70%, αλλά μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90% σε περίπτωση που ο ασθενείς νοσηλευτεί εγκαίρως.

Η καμπάνια ενημέρωσης του οργανισμού σχετικά με τα συμπτώματα του εμφράγματος ξεκινά σήμερα και θα «τρέξει» μέχρι τις 31 Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ειδικούς να προτρέπουν τους Βρετανούς να καλέσουν τον αριθμό άμεσης ανάγκης σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο από τα πιο κοινά συμπτώματα.

Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα που οι ασθενείς πρέπει να προσέξουν, περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στήθος – μια αίσθηση πίεσης, βαρύτητας ή σφιξίματος στο στήθος (αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονα).
  • Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος – ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ότι ο πόνος εξαπλώνεται από το στήθος στα μπράτσα (συνήθως επηρεάζεται το αριστερό μπράτσο, αλλά ορισμένες φορές και τα δύο), στο σαγόνι, στο λαιμό, στην πλάτη και στην κοιλιά.
  • Αίσθημα ζάλης.
  • Εφίδρωση.
  • Λαχάνιασμα.
  • Αίσθημα αδιαθεσίας.
  • Έντονο αίσθημα άγχους (σαν να βιώνει ο ασθενής κρίση πανικού).
  • Βήχας ή συριγμός στην αναπνοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τα δύο σενάρια για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από ενδεχόμενο πόλεμο στην Ουκρανία
Λαβρόφ: Έτοιμες οι απαντήσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - Πιθανή επίτευξη συμφωνίας με τη Δύση
Chevron Right