Υγεία

Κολχικίνη: Υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιους και πότε θα χορηγείται

Η κολχικίνη εντάσσεται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, μετά και από την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των ειδικών. Σε ποιους χορηγείται και πότε.

 

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Σε ποιους χορηγείται και πότε

Διευκρινίζεται πως κολχικίνη θα χορηγείται ως εξής:

  • Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
  • Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
  • Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Γαργαλιάνος: Έχουμε απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα

Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, αλλά δεν είναι πανάκεια, τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας.

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στον Τ/Σ ΣΚΑΪ.

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25% με τη χρήση της κολχικίνης, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν είναι πανάκεια», αν και πρόκειται για μία «σημαντική εξέλιξη».

Ο κ. Γαργαλιάνος πρόσθεσε πως το φάρμακο «θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή», σημειώνοντας πως «υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν». Συνεπώς, «μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέες εικόνες συνωστισμού στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί
Κακλαμανάκης: Αυτός που απείλησε τη ζωή μου θα αποκαλυφθεί άμεσα - «Βόρεια Κορέα» η Ομοσπονδία
Chevron Right