Ελλάδα

Πώς πέφτουν πρόστιμα για τα «κόλπα» με το SMS στο 13033 για απεριόριστο χρόνο

Τα διπλά και τριπλά SMS 13033 για ψώνια και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ερμού το Σάββατο και την Κυριακή οδηγούν την κυβέρνηση σε σκέψεις αλλαγής του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα βγαίνουν για ψώνια μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο.

Προκειμένου να αποφεύγονται τα κόλπα με τα SMS στο 13033 και τα χαρτιά, το σβήσιμο και η αποστολή νέου SMS και όλες οι δικαιολογίες υπάρχει η σκέψη της χρησιμοποίησης μιας εφαρμογής ώστε ο καταναλωτής θα ελέγχεται αυτόματα για τον χρόνο του μέσω του e-katanalotis. Με διαδικασίες που ακόμη είναι υπό συζήτηση, ο καταναλωτής μπαίνοντας στο e-katanalotis μέσω του κινητού του, θα κατεβάζει αρχικά μία εφαρμογή.

Με αυτήν, αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά στην οθόνη του κινητού του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο, το οποίο θα σταματά, όταν θα έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο δίωρο.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι με ποιον τρόπο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που δεν έχουν γνώσεις επί της τεχνολογίας θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, όταν καλά-καλά δεν έχουν τις βασικές γνώσεις επί των κινητών τηλεφώνων.

Εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και στο sms στο 13033, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πιθανώς να υπάρχουν αλλαγές και στη χρήση του κωδικου 2.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, ανέφερε σήμερα το πρωί ότι κόπηκαν πρόστιμα γιατί πολλοί δεν έστειλαν καν SMS, ενώ άλλοι έστελναν διπλά SMS για να κερδίσουν απεριόριστο χρόνο.

Μάλιστα τόνισε ότι γινόταν έλεγχος και με τις αποδείξεις από τα μαγαζιά.

«Είχαμε εντολή να κάνουμε αντιπαραβολή του SMS στο 13033 και του χρόνου με τον χρόνο που κόπηκε η απόδειξη», ανέφερε ο ίδιος.

Η εικόνα του Σαββάτου και της Κυριακής σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας ήταν μπόλικος κόσμος και ουρές από κόσμο με το SMS στο 13033 ανά χείρας. Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που αγνόησαν την κυβερνητική συμβουλή να μην στέλνουν πολλά SMS για να κερδίζουν απεριόριστο χρόνο και ορισμένοι από αυτές πιάστηκαν σε έλεγχο.

Αστυνομικοί που έκαναν περιπολίες και ελέγχους στους πολίτες «έκοψαν» δεκάδες πρόστιμα έξω από καταστήματα, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις πολιτών που έστειλαν δύο, τρία ή και παραπάνω SMS στο 13033, ή είχαν μαζί τους πολλές χειρόγραφες βεβαιώσεις, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για τη… βόλτα τους στους εμπορικούς δρόμους.

Παράλληλα πολίτες έστειλαν περισσότερα του ενός SMS και εξαιτίας των μεγάλων ουρών που είχαν σχηματιστεί έξω από τα καταστήματα. Προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός οι υπάλληλοι των καταστημάτων σε συνεννόηση με την αστυνομία ζήτησαν από ορισμένους πελάτες να φύγουν και να επιστρέψουν κάποια άλλη μέρα, ακόμη και σήμερα Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

Στο άνοιγμα των καταστημάτων εντοπίστηκε το «παράθυρο» για να υπάρχει απεριόριστος χρόνος με το SMS στο 13033.

Όπως είναι φυσικό η κόπωση μετά από δύο μήνες lockdown έχει οδηγήσει τους πολίτες, αρκετές φορές να αναζητούν παραθυράκια.

Το κόλπο λοιπόν είναι απλό με το SMS στο 13033 και ήδη από την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κάλεσαν τους πολίτες να μην το χρησιμοποιήσουν.

Στο στόχαστρο είναι το σβήσιμο των SMS για να κερδίσει ο πολίτης ελεύθερο χρόνο να πάει στα μαγαζιά.

Ειδικότερα, να μην σβήνουν τα SMS στο 13033, προκειμένου από Δευτέρα που ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης, να παραμένουν στην αγορά και πέραν του επιτρεπόμενου ορίου των 2 ωρών, συμβούλεψε τους πολίτες προ ημερών ο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πόσα άτομα επιτρέπονται από σήμερα στο αμάξι, τι άλλαξε
Survivor 2021 - Γιώργος Λιανός: Γιατί ο φετινός κύκλος του παιχνιδιού είναι ο πιο σκληρός
Chevron Right