Υγεία

Βγάζεις τα ζυμαρικά από τη διατροφή σου για να αδυνατίσεις; Λάθος, λένε οι διατροφολόγοι

Γιατί η εγκατάλειψη των ζυμαρικών αν θέλετε να χάσετε βάρος είναι χάσιμο χρόνου, εκτιμούν διατροφολόγοι.

Οι λάτρεις του υδατάνθρακα συχνά αισθάνονται ότι δεν μπορούν να το απολαύσουν όσο θα ήθελαν. Ιδιαίτερα τα ζυμαρικά.

Αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, η τακτική κατανάλωση ζυμαρικών δεν σας οδηγεί στην πραγματικότητα στο να συσσωρεύσουν κιλά. Στην πραγματικότητα, τα ζυμαρικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

«Τα ζυμαρικά είναι βασικός υδατάνθρακας σε πολλούς πολιτισμούς, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί για το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία λόγω της θέσης τους ως εξευγενισμένου υδατάνθρακα», έγραψαν οι επιστήμονες ειδικοί της διατροφής Lisa Sanders και Joanne Slavin σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο MDPI.

Οι δύο τους ανέλυσαν 38 δημοσιευμένες μελέτες που εξέταζαν την πρόσληψη ζυμαρικών και το σωματικό βάρος τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και διαπίστωσαν ότι «τα διατροφικά πρότυπα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμαρικά γενικά δεν σχετίζονταν με πιθανότητες υπέρβαρου ή παχυσαρκίας ή ήταν αντιστρόφως ανάλογα».

Με άλλα λόγια, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της ποσότητας των ζυμαρικών που κατανάλωναν οι άνθρωποι και των πιθανοτήτων τους να είναι υπέρβαροι.
Μάλιστα, μία από τις μελέτες που εξέτασαν εξάγεται το συμπέρασμα ακόμη και ότι «τα ζυμαρικά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή και να μην συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους ή να εμποδίζουν την απώλεια βάρους», έγραψαν οι διατροφολόγοι.

«Αδίκως» τα ζυμαρικά ταξινομούνται μαζί με λευκό ψωμί, ρύζι και πατάτες

Σύμφωνα με τη Sun οι ερευνητές έψαξαν μόνο στοιχεία σχετικά με τα κανονικά λευκά ζυμαρικά και όχι με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και τα ζυμαρικά με αυγό ή ρύζι.
Τα ζυμαρικά τείνουν να έχουν κακή φήμη λόγω του ότι είναι λευκοί υδατάνθρακες, οι οποίοι γενικά θεωρούνται χαμηλοί σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ).

Σύμφωνα με το NHS (βρετανικό σύστημα υγείας), το σύστημα βαθμολόγησης ΓΔ δείχνει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη τείνουν να είναι υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα από το σώμα σας, προκαλώντας αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και αύξηση των επιπέδων πείνας.

Εν τω μεταξύ, «τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ, τα οποία προκαλούν αργή αύξηση και μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στις οδηγίες του NHS.
Αλλά η έρευνα τους φαίνεται να αποδεικνύει ότι τα ζυμαρικά έχουν αδίκως ταξινομηθεί μαζί με συστατικά όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες.
«Οι κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν σταθερά ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλότερη γλυκαιμική απόκριση σε σύγκριση με παρόμοια αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ρύζι, οι πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά», έγραψαν.

Ο τρόπος που μαγειρεύετε και σερβίρετε τα ζυμαρικά σας μπορεί να επηρεάζει περισσότερο τη μέση σας από την απλή πράξη της κατανάλωσης του πολυαγαπημένου υδατάνθρακα, προτείνουν οι διατροφολόγοι.

Αλλάζει η δομή του αμύλου

Το βράσιμο των ζυμαρικών αλλάζει τη δομή του αμύλου ώστε να είναι πιο εύπεπτο.
Σύμφωνα με τη δρα Tracey Robertson, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Surrey, το να τρώτε τα ζυμαρικά σας al dente – ελαφρώς «τραγανά» στη μέση – μπορεί να σημαίνει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στη λιγότερο εύπεπτη μορφή τους, ώστε να έχουν μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματός σας.

Θα μπορούσατε επίσης να τα φάτε κρύα ως σαλάτα ζυμαρικών, δήλωσε στους Times, καθώς το να τα αφήσετε να κρυώσουν μπορεί να δώσει χρόνο στους υδατάνθρακες να αναδιοργανωθούν πίσω σε ανθεκτικό άμυλο, μειώνοντας τον γλυκαιμικό τους δείκτη, ακόμη και αν τα έχετε μαγειρέψει υπερβολικά.

«Υπάρχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι το ανθεκτικό άμυλο δρα σαν φυτικές ίνες και μπορεί να γίνει πηγή τροφής για τα μικρόβια στο έντερο», δήλωσε η δρ Ρόμπερτσον.
Αν σας αρέσουν τα μακαρόνια σας αρκετά ζεστά για να λιώσει το τυρί που ρίχνετε από πάνω, ίσως απογοητευτείτε.

Αλλά η ερευνήτρια δήλωσε ότι η αναθέρμανση των ζυμαρικών σας μπορεί επίσης να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Και αν η απώλεια βάρους είναι μια από τις ανησυχίες σας, ο Δρ Ρόμπερτσον πρότεινε να αλλάξετε τη σάλτσα με την οποία περιχύνετε τα ζυμαρικά σας.

«Αν τα τρώτε με μια σάλτσα ντομάτας ή λαχανικών, θα είναι πολύ λιγότερο παχυντικά από ό,τι αν τα τρώτε με μια βουτυράτη, κρεμώδη ή τυρένια πλούσια σάλτσα, όπως η αλφρέντο», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τρόμος στην Κίνα: Δεκάδες κροκόδειλοι το έσκασαν από εκτροφείο μετά τις πλημμύρες
Λυδία Φωτοπούλου: Στα 45 έζησα το πένθος μου και πήγα σε ψυχολόγο
Chevron Right