Υγεία

Θεοδωρίδου: Προσοχή στο «παράθυρο» λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό – Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις

Τι ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην αποψινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού γίνεται σε δύο φάσεις στη χώρα μας, καθώς απαιτείται η χορήγηση δύο δόσεων (σ.σ. αφορά στα σκευάσματα που έχει προμηθευτεί μέχρι στιγμής η χώρα), τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

«Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο πως η πρώτη δόση του εμβολιασμού εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων», με τρόπο σταδιακό, έως και 15 μέρες μετά τη χορήγησή της, και πως «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τέλειωσε με την πρώτη δόση αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος».

Η δεύτερη δόση είναι εκείνη που «χαρίζει» το «διαβατήριο ανοσίας», επεσήμανε, τονίζοντας πως αυτή πρέπει να γίνεται αυστηρά στο χρονικό διάστημα που συστήνεται, 21 μέρες μετά την 1η δόση.

«Με τη χορήγηση της 2η δόσης το ποσοστό προστασίας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%», συνέχισε, τονίζοντας πως «είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού».

Κατά την κ. Θεοδωρίδου, η ανταπόκριση είναι «ιδιαίτερα ικανοποιητική» και στα ηλικιωμένα άτομα, παρά τη γήρανση του ανοσοποιητικού τους. 

Σε σχέση με τη συζήτηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για χρονοδιαγράμματα «που τροποποιούν το σχήμα που τηρούμε στις χώρα μας, από 4, 6, έως και 12 εβδομάδες για τη 2η δόση», η καθηγήτρια ξεκαθάρισε πως αυτό «δεν αντιπροσωπεύει τη δική μας πολιτική, που ακολουθεί τις προδιαγραφές των κλινικών μελετών», στις οποίες κατεγράφη η μέγιστη απόδοση με το ακολουθούμενο από την Ελλάδα εμβολιαστικό σχήμα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού στάθηκε, έπειτα, στο «”παράθυρο” λοίμωξης ατόμου που έχει εμβολιαστεί», το διάστημα μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου, τις μέρες παραγωγής αντισωμάτων.

«Οι περισσότερες “αστοχίες” του εμβολίου είναι στις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό», με τον «κίνδυνο λοίμωξης να μειώνεται σταθερά μετά τη12η μέρα από τον εμβολιασμό», είπε.

«Το “παράθυρο” αυτό δικαιολογεί τη νόσηση μεμονωμένων ατόμων, ή πολλών, όπως συνέβη σε δομές, μετά τον εμβολιασμό τους», συνέχισε. Ωστόσο, «η πρώτη δόση θα βοηθήσει (σ.σ. τα άτομα αυτά) να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση».

Η ίδια διευκρίνισε πως οι νοσήσαντες με κορονοϊό που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου θα λάβουν τη δεύτερη αφότου αναρρώσουν, προκειμένου «να επωφεληθούν πλήρως του εμβολιασμού».

Αισιόδοξα στοιχεία από το Ισραήλ

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε ακολούθως και τα «ευχάριστα αποτελέσματα» από το Ισραήλ και άλλες χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών.

Στο Ισραήλ, συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μια κατά 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων στο 30% του πληθυσμού, 15 μέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου, όπως ανέφερε, σημειώνοντας πως αναμένονται περισσότερα δεδομένα στην ίδια κατεύθυνση.

Για τις μεταλλάξεις

Η καθηγήτρια μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, δηλώνοντας, χαρακτηριστικά, πως «ο αέναος πόλεμος που υπάρχει με τον μικρόκοσμο μικροβίων και ιών δεν φαίνεται να έχει τέλος. Δεν υπάρχει περίοδος ειρήνης, μόνο ανακωχές. Οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα των μικροβίων και ιών για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση».

Αναφερόμενη στην «βρετανική» παραλλαγή του ιού, δεκάδες κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, και η οποία φαίνεται να είναι περισσότερο μεταδοτική, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «δε φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού».

Σύμφωνα με την ίδια τα εμβόλια έχουν δυνατότητα ισχυρής αλλά και ευρείας προσφοράς προστασίας, τόσο και την Β117 μετάλλαξη όσο και για τη «νοτιοαφρικανική». Το εμβόλιο «δε διακυβεύεται με αυτές τις μεταλλάξεις, πιθανότατα και με άλλες», πρόσθεσε.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δε συνεπάγεται τον εφησυχασμό μας, υπογράμμισε, θυμίζοντας τις ενέργειες των αρχών για τη δημιουργία δικτύου επιτήρησης των γονιδιακών μεταβολών του ιού.

«Πάντως, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι αργές, σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης» και μέχρι τώρα άνευ αντίκτυπου σε κλινικό επίπεδο, κατέληξε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ξεκίνησε η πληρωμή - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο
Ύποπτο αντικείμενο στον Άγιο Διονύσιο - Κλειστή η Σκουφά
Chevron Right