Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να συναντήσει το δευτεροβάθμιο όργανο όλων των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και τα θέματα που θα τεθούν δεν αναμένεται να είναι εύκολα…
Τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανίας και Φαρμακευτικών Ενώσεων (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Traders – IFPMA) φτάνουν στη χώρα, όπως είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του από την περασμένη εβδομάδα το iEidiseis. Στο πρόγραμμα είναι σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσουν για φαρμακευτική πολιτική και τα «ειδικά» προβλήματα της Ελλάδας αλλά και για θέματα δημόσιας υγείας.
Η Ελλάδα έχει -μετά τα μνημόνια- τα πιο φθηνά φάρμακα στην ΕΕ κι αυτό δεν αρέσει, ούτε εξυπηρετεί… Αντιθέτως, δημιουργεί συνθήκες για παράλληλες εξαγωγές και για άρνηση κάποιων εταιρειών να φέρουν στην Ελλάδα τα πιο νέα καινοτόμα τους φάρμακα. Σε αυτό το τοπίο, η συνέχιση του θεσμού του clawback, που και η ίδια η κυβέρνηση χαρακτηρίζω ως άδικο και αντιεπιχειρηματικό μέτρο, είναι ένα «αγκάθι» στις σχέσεις με τη Φαρμακοβιομηχανία. Ενώ και η περίοδος αυτή είναι δύσκολη για το Φάρμακο στην Ευρώπη, με την ΕΕ να προωθεί το διάστημα αυτό νέες πολιτικές για την πατέντα και την προστασία των πρωτότυπων φαρμάκων.
Τα μέλη της IFPMA, που φτάνουν σήμερα στη χώρα μας, συνεργάζονται για την πρόοδο της παγκόσμιας υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR) είναι ένα παγκόσμιο φόρουμ πολιτικής, στο οποίο οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών, που είναι μέλη της IFPMA, συζητούν τις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας και τις πολιτικές δημόσιας υγείας, που επηρεάζουν την βιοϊατρική καινοτομία.
Το BCR φιλοξενείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών και Φαρμακευτικών Ενώσεων (IFPMA), η οποία διατηρεί επίσημες σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και με διεθνείς Οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η EFPIA, αλλά και με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Στη συνάντηση που θα οι γενικοί διευθυντές με τον πρωθυπουργό εκτός από το φάρμακο θα συζητήσουν και θέματα δημόσιας υγείας. Το μείζον πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής είναι ένα από τα ζητήματα που χρειάζονται πρωτοβουλίες και πολιτικές. Επιπλέον, θα αναλυθούν οι στρατηγικοί στόχοι για την προσεχή 5ετία, καθώς και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.