Υγεία

Κρούσματα σήμερα 28/1: Ανησυχία για νέα μέτρα και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Παραμένει η ανησυχία για τα κρούσματα σήμερα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η λήψη και νέων μέτρων. «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μετά και την αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες μέρες, η ανησυχία για τα νέα κρούσματα σήμερα, Πέμπτη, όπως και για τις επόμενες μέρες εντείνεται, ενώ, την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται να συμφωνούν στο ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την 1η Φλεβάρη, εφόσον χρειαστεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα, άφησε ανοιχτό το σενάριο λήψης νέων μέτρων.

Αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και εξήγησε: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο, θα κάνει τις εισηγήσεις, ενώ η κυβέρνηση θα αποφασίσει, στους άξονες αυτούς, με την «εξίσωση» να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη στην περίπτωση της Αττικής.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε στα 1.670 κρούσματα την ημέρα και στους 600 διασωληνωμένους.

«Είμαστε σε μια φάση που θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυξητική πορεία των κρουσμάτων, η οποία βασίζεται κυρίως στο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε και το αποτέλεσμα της ύπαρξης της μετάλλαξης στην κοινότητα. Η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου, όχι νωρίτερα, γιατί ακόμα είναι η μικρή η διασπορά στην Ελλάδα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι με ανοιχτά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και λιανικό εμπόριο, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε γύρω στα 1.670 κρούσματα την ημέρα. Τότε περίπου θα έχουμε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας με γύρω στους 600 διασωληνωμένους, που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα διαχείρισης. Αν φτάσουμε εκεί, προφανώς και θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα», δήλωσε ο ίδιος.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι το μη άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση ώστε να υπάρξει χρόνος να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες.

Επισημαίνεται, τέλος, πως τα επιδημιολογικά στοιχεία του 24ωρου θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ κατά τις 18.00, όπως κάθε απόγευμα. Πέρα από το ημερήσιο δελτίο του Οργανισμού, όμως, ενημέρωση αναμένεται απόψε και επί των κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού που έχει καταγραφεί στη χώρα μας, σε συνέχεια των ελέγχων στο ΙΙΒΕΕΑ.

Διαβάστε επίσης: Ολοταχώς για σκληρό lockdown η Αττική – Θέμα χρόνου η απόφαση

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φιλίτσα Καλογεράκου: Αντέδρασα σε σεξουαλική παρενόχληση κι έχασα δουλειά
Όλυμπος: Εντοπίστηκε ο ένας ορειβάτης χωρίς τις αισθήσεις του
Chevron Right