Τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, αλλά και το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων κάνουν σήμερα από το πρωί οι επιστήμονες, λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα του λεκανοπεδίου.
Η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και «κοκκινίζει» βάσει κι άλλων κριτηρίων πιο αυστηρών, καθώς είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Αττική, αν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είναι μη διαχειρίσιμη. Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τόνισε ο καθηγητής.
Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δεν λειτουργεί η εστίαση. Υποστήριξε, ακόμη, πως η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με click in shop με ραντεβού. Όσον αφορά στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.
Σαρηγιάννης: «Πρέπει να δράσουμε τώρα»
Η Αττική είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας και αν παρθούν μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αύξησης κρουσμάτων, δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη. Αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική η Αττική. Πρέπει να δράσουμε τώρα» πρόσθεσε.
Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο καθηγητής ανέφερε πως πρέπει να το επανεξετάσουμε την επόμενη βδομάδα.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά, υποστήριξε πως το click away και το click in shop με ραντεβού θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί.
Επεσήμανε, παράλληλα, πως πρέπει να πάρουμε μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, είπε πως «είτε στις 6, είτε στις 8, οι εργαζόμενοι είναι στον δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες».
Καταλήγοντας, επεσήμανε τη σημασία αύξησης των τεστ – ειδικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.
Λινού: Έτσι θα μπορούσαν να ανοίξουν μαγαζιά και σχολεία
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, κλήθηκε να εξηγήσει πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ και τόνισε, μεταξύ άλλων, ξανά το γεγονός ότι γίνονται λίγα τεστ για αυτό και «θεωρητικά υπήρξε μια μείωση των κρουσμάτων».
Στο ερώτημα σχολεία ή click away η κ. Λινού ανέφερε μιλώντας σήμερα στο MEGA:
«Είναι μια δύσκολη απόφαση, μια πολιτική απόφαση και νομίζω ότι επειδή είναι και οικονομικό το πρόβλημα και για αυτό αναγκάζεται η κυβέρνηση και η Επιτροπή να αποδεχτεί το κλείσιμο των σχολείων και τη συνέχιση του κλειστού σχολείου. Είναι και φιλοσοφικό το θέμα. Εξαρτάται τι θεωρείς σημαντικότερο. Νομίζω ότι εγώ θα προσπαθούσα να ανοίξω με μεγαλύτερη ασφάλεια και τα δύο, αλλά δεν βλέπω τις δυνατότητες ή τη διάθεση να διατεθούν κονδύλια για να μπορέσουν να ανοίξουν και τα δύο».
Πώς θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό;
«Αν είχε υπάρξει πρώτα πολύ σοβαρός έλεγχος στις αίθουσες και με μεταφορά των παιδιών που είναι σε μικρές αίθουσες όπου διασπείρεται ο ιός πιο εύκολα και προς τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει τα σχολεία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα, αν δεν άνοιγαν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα».
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση για ανοιχτό λιανεμπόριο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας απάντησε:
«Δεν ξέρω αν είναι λάθος, γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία. Αν είχα τα στοιχεία μπορεί να αποφάσιζα κάτι διαφορετικό. Αλλά δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η λειτουργία.»
Παγώνη: Να ανοίξουν τα σχολεία με τεστ σε μαθητές και καθηγητές κάθε εβδομάδα
Αντίθετη με την επιβολή οριζόντιων μέτρων εμφανίστηκε η Ματίνα Παγώνη η οποία τόνισε την ανάγκη διενέργειας περισσότερων τεστ.
Η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε πώς η κατάσταση δεν είναι μεν δραματική αλλά οι ειδικοί θέλουν να προλάβουν την κατάσταση.
Όπως είπε οι εισαγωγές σε μονάδες COVID και ΜΕΘ έχουν αυξηθεί ασκώντας πίεση στο σύστημα υγείας αλλά από την άλλη τα καταστήματα πρέπει να δουλέψουν. Ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο οι ειδικοί καλούνται να βρουν την χρυσή τομή.
«Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές» σημείωσε η κ. Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά, δήλωσε ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. «Επειδή η Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο κι έχει τα περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για να συνεχίσει η αγορά να λειτουργεί» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα.
«Επειδή εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ζήσαμε έναν εφιάλτη με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ο εφιάλτης μας είναι η σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή τη σφοδρότητα, γιατί δεν υπάρχει πολιτική μαζικών εμβολιασμών λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων, ο ιός έχει γίνει πιο επικίνδυνος και οι καιρικές συνθήκες των ευνοούν πάρα πολύ. Για αυτό πρέπει να υπάρξει προσοχή στη χαλάρωση και να γίνει με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα. Πρέπει όμως να τεθούν χρονικοί περιορισμοί, τα SMS ήταν μια κοροϊδία, όλος ο κόσμος ήταν έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύψας: Προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. η Αττική
Ολοταχώς για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα οδεύει η Αττική, καθώς αυτό το ενδεχόμενο εξετάζει η επιτροπή των επιστημόνων, σύμφωνα με το Νίκο Σύψα.
Για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα γυμνάσια, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά και είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια».