Υγεία

Ασπίδα Υγείας για όλους του πολίτες ο προσωπικός τους γιατρός

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας

Πριν από λίγες μέρες βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο μας νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Η Ελλάδα προσπαθούσε πάρα πολλά χρόνια να οικοδομήσει το σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Είμαστε ενδεχομένως μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη, που δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα στηριζόμενο στον προσωπικό γιατρό για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη Κυβέρνηση που επιδίωξε να περάσει αυτή η μεταρρύθμιση από τη θεωρία στην πράξη. Για πρώτη φορά, έχουμε εγγεγραμμένα πολλά εκατομμύρια άτομα στις λίστες των οικογενειακών γιατρών και έχουμε προχωρήσει στην πρώτη φάση αυτής της μεταρρύθμισης. Μετά λοιπόν από μήνες δουλειάς και προετοιμασίας στο Υπουργείο Υγείας, είμαστε πλέον σε θέση να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια περίπου επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα και να προχωρήσουμε τώρα στη λειτουργική χρησιμότητα της.

Πολλοί θα βγουν να πουν ότι αφού δεν πέτυχε την πρώτη φορά η μεταρρύθμιση γιατί να πετύχει τώρα; Η απάντηση είναι απλή. Ο προσωπικός γιατρός στην προηγούμενη φάση του πρόσφερε πολλά και κάλυψε περίπου τον μισό ελληνικό πληθυσμό. Όμως εξάντλησε τη δυναμική του. Αυτή τη φορά, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Αγαπηδάκη  δουλέψαμε πολύ όλο το καλοκαίρι και ετοιμάσαμε ένα νομοσχέδιο που δίνει μια πιο ελεύθερη επιλογή στον πολίτη και επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να ενταχθούν στο σύστημα. Επίσης προβλέψαμε να υπάρχουν δείκτες ποιότητας KPI’S (σ.σ.: Key Performance Inicators) ώστε να παρακολουθούμε τι κάνουν οι γιατροί αυτοί. Μέσω όλων των ψηφιακών συστημάτων που έχουμε δημιουργήσει, θα παρακολουθούμε ακριβώς τι κάνει ο κάθε προσωπικός γιατρός με τους 2.000 ασθενείς που έχει αναλάβει. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης, για παράδειγμα, θα είναι εάν αυτός ο γιατρός εγγράφει πολίτες στα δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων. Θα αξιοποιούμε λοιπόν τα στοιχεία αυτά που θα συγκεντρώσουμε και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα του χάρτη Υγείας της χώρας.

Ο προσωπικός ιατρός θα καθοδηγεί και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα και την πρόληψη της υγείας των πολιτών. Σε συνεργασία μάλιστα και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προσθέτουμε και τους ιδιώτες γιατρούς και παθολόγους μέσα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού για όποιον πολίτη επιθυμεί να διατηρήσει τον ιδιώτη προσωπικό του γιατρό. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη μεταξύ τους σχέση. Εμείς προσφέρουμε την δωρεάν υπηρεσία στον πολίτη και αυτός θα επιλέξει εάν επιθυμεί τη θέση του προσωπικού γιατρού να την επιτελεί ο δικός του γιατρός ή όχι. Αυτή η ελευθερία της επιλογής δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Το ίδιο θα κάνουμε και με τους παιδίατρους. Για αρχή, έχουμε βάλει στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις μέσω του προσωπικού παιδίατρου για 530.000 παιδιά ηλικίας από 0 έως 16 ετών, απαλλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τους γονείς από ένα επιπλέον έξοδο.

Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να οικοδομήσουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και γενικά και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς παθολόγους. Γι’ αυτό το λόγο, θέλω να εξάρω ιδιαίτερα το κομμάτι των κινήτρων στο οποίο δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους στην ειδικότητα. Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, ενώ έχει γιατρούς δεν έχει παθολόγους. Δυστυχώς, οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί στο ΕΣΥ αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνόλου των ειδικοτήτων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι το 20% του ιατρικού πληθυσμού. Πρέπει με κάποιο τρόπο να στρέψουμε περισσότερους αποφοίτους των ιατρικών σχολών σε αυτή την ειδικότητα. Για να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα, θα κινητροδοτήσουμε την επιλογή ειδικότητας ενός νέου γιατρού με μπόνους 40.000 ευρώ άπαξ. Νομίζω ότι το σχέδιο μας θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει όχι μόνο τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά γενικότερα όλο το σύστημα υγείας της χώρας.

Η ενδυνάμωση και η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των νοσηλειών και της χρήσης των υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία του πληθυσμού και μειώνοντας το κόστος για το σύστημα υγείας. Πιστεύω ότι σε λίγους μήνες η διαφορά θα είναι ορατή στο σύνολό του ελληνικού πληθυσμού και σε βάθος μερικών ετών θα έχουμε συγκλονιστική διαφορά στην πορεία της υγείας των Ελλήνων πολιτών μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση.

Αν συνδυάσουμε δε τη μεταρρύθμιση αυτή με τα πολλά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που υπάρχουν μέσα στο Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο μπορεί να μας δώσει εργαλεία και γνώσεις που δεν θα τις είχαμε με άλλο τρόπο, θα έχουμε πια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάτι που πριν μερικά χρόνια θα λέγαμε ότι θεωρείτο «όνειρο θερινής νυκτός». Θα έχουμε καταφέρει να έχουμε την πλήρη εικόνα της υγείας του γενικού πληθυσμού και την πρόβλεψη των ασθενειών που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, δίνοντας μας έτσι τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας πάνω στη δημόσια υγεία με πολύ ασφαλέστερη πρόβλεψη και να κατανείμουμε τις δαπάνες για την υγεία με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έργα στο ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης και προγράμματα πρόληψης με ορίζοντα το μέλλον
Η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Chevron Right