Το συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε να με 36 έναντι 13 ψήφων να κλείσει το σύμπλεγμα των φυλακών και να φτιάξει τέσσερις μικρότερες φυλακές κοντά στα κεντρικά δικαστήριο στο Μανχάταν, στο Μπρούκλιν, στο Μπρονξ και στο Κουίνς.
Πολλοί κρατούμενοι έχουν δηλώσει πως οι φυλακές του Rikers Island είναι χειρότερες από τον πιο κακόφημο δρόμο της Νέας Υόρκης, αφού η βία ανάμεσα στους τροφίμους ξεπερνάει κάθε σενάριο φαντασίας.
Οι υπεύθυνοι των φυλακών αντιμετώπιζαν τρομερά προβλήματα με τα συνεχή περιστατικά βίας και αναγκάστηκαν να λάβουν δραστικά και πολύ αυστηρά μέτρα.
Αν μη τι άλλο, πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς από τα 1000 μαχαιρώματα τον χρόνο που σημειώνονταν στο πρόσφατο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις με μαχαίρι δεν ξεπερνούν τις 70 ανά έτος.