Viral

Πασχαλινά κουλούρια της γιαγιάς: Τέλεια μικρασιάτικη συνταγή

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι το ιδανικό συνοδευτικό του καφέ και δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το σπίτι μας.

Από όλα τα φαγητά και τα γλυκά του Πάσχα, τα κουλουράκια είναι αυτά που δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Τα απολαμβάνουν όλοι, ακόμα κι εκείνοι που «κριντζάρουν» στην ιδέα των αμνοεριφίων των εντόσθιων και δεν «πείθονται» από το φολκλόρ του ψησίματος στο ύπαιθρο. Πώς άλλωστε να αντισταθείς στην γεύση ενός πασχαλινού κουλουριού με τη γεύση που γνωρίσαμε ως παιδιά, βανίλια και πορτοκάλι, με τον πρώτο καφέ της ημέρας;

Η συνταγή που ακολουθεί δεν περιέχει κανέναν νεωτερισμό. Απευθύνεται εξίσου στους γευστικούς μας κάλυκες όσο και στο αίσθημα της γλυκιάς νοσταλγίας που καταλαμβάνει τους περισσότερους από εμάς τέτοιες ημέρες.

Υλικά (για 80 -100 κομμάτια):

1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση ανάλατο)

500 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

½ φλ. χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένος

½ φλ. γάλα

15-20 γρ. αμμωνία

10 γρ. baking powder

½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

2-3 βανίλιες

Ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια

Εκτέλεση:

Βάζουμε τον φούρνο να ζεσταθεί στους 200 βαθμούς και προετοιμάζουμε τις λαμαρίνες, στρώνοντάς τες με αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking powder, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες αι ανακατεύουμε.

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο -απλά να λιώσει, όχι να κάψει.

Σε ένα άλλο μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να γίνει χλιαρό.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά, μέχρι να διαλυθεί. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.

Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού – ο χυμός θα αρχίσει να αφρίζει- και προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε.

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και προσθέτουμε στο μείγμα. Ξανανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σε δόσεις τα στερεά υλικά, το αλεύρι με το baking powder, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Μόλις αρχίσει να σφίγγει η ζύμη, αναποδογυρίζετε τον κάδο σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε το ζύμωμα με τα χέρια. Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να είναι ομοιογενής.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και αρχίζετε να κόβετε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού.

Τα ανοίγετε σε φυτίλια (μπαστούνια) με τα χέρια σας και σχηματίζετε τα κουλούρια σας. Μπορείτε να κάνετε πλεξίδες, σαλίγκαρους ή τα γνωστά στρογγυλά με την τρύπα στη μέση.

Τοποθετείτε στις προετοιμασμέενς λαμαρίνες σε απόσταση 3-4 εκατοστών το ένα από το άλλο διότι θα φουσκώσουν, αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αυγού (2 κουταλιές σούπας νερό για 1 κρόκο) και ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και τα ροδίσουν.

TIPS:

1. Τα κουλούρια αμμωνίας όπως ονομάζονται αυτά, μυρίζουν αμμωνία όταν ψήνονται. Δεν ανησυχούμε. Η δυσάρεστη μυρωδιά εξαφανίζετε μόλις κρυώσουν.

2. Τα κουλούρια, όταν βγουν από τον φούρνο, θα είναι ακόμα μαλακά. Μην θορυβηθείτε, όταν κρυώσουν θα έχουν την γνωστή τραγανή υφή που αγαπήσαμε όλοι.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Πείραμα μαζικής υπακοής τα μέτρα του Covid»: Τι λένε οι επιστήμονες και για την Ελλάδα
Γιατί η Ανταρκτική είναι ουσιαστικά μία έρημος – Οι ιδιαίτερες κοιλάδες που διαθέτει
Chevron Right