Η 28η Οκτωβρίου εξακολουθεί να διχάζει τους Έλληνες σε ό,τι αφορά στο φαγητό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ισχύει κι εδώ ο «νόμος του μπακαλιάρου», όπως την 25η Μαρτίου, οι πιστοί Χριστιανοί ακολουθούν τους κανόνες της εκκλησίας για τις νηστείες και οι υπόλοιποι πράττουν κατά συνείδηση.
Φέτος η επέτειος του «όχι» πέφτει Δευτέρα, οπότε, εκτός από τους φανατικούς του μπακαλιάρου σκορδαλιά, οι υπόλοιποι θα κινηθούμε ανάλογα με τα γούστα μας και τη διάθεση της στιγμής. Όμως -ας συμφωνήσουμε σε κάτι- το περιεχόμενο της ημέρας οδηγεί τις αναζητήσεις μας σε πιο παραδοσιακούς δρόμους. Στέκια με ιστορία που περηφανεύονται για το καλό κρέας ή το ψάρι τους και το μαστόρικο ψήσιμο. Χωρίς φρου φρου, με τις σαλάτες τους και τις αλοιφές που συνοδεύουν ψητά και τηγανιτά και τα ορεκτικά τους. Κι αν ο καιρός προσφέρεται και ο ήλιος δείξει το καλό του πρόσωπο, τότε έχουν και τα τραπεζάκια έξω.
Μαύρος Γάτος
Σε μια κατηφόρα του Παγκρατίου που οδηγεί καρφί στην πλατεία Προσκόπων, η ταβέρνα του Μαύρου Γάτου κρατάει ζωντανή την παράδοση της αθηναϊκής ταβέρνας. Η ευρύχωρη σάλα ξυπνάει αναμνήσεις από οικογενειακές συνεστιάσεις, το μαγείρεμα και η περιποίηση είναι οικογενειακή υπόθεση, τα μαγειρευτά είναι «της μαμάς» και τα ψητά κρέατα είναι «εισαγωγή» του μαγαζιού από τα χωριά του Ασπροπόταμου. Τα παϊδάκια είναι να κλαις -την Τσικνοπέμπτη όλη η περιοχή τα προμηθεύεται από εδώ ψημένα-, οι μερίδες γενναιόδωρες και το ψήσιμο όπως πρέπει.
Μαύρος Γάτος, Πολέμωνος 4, Παγκράτι, τηλ. 21 0723 6903
Ουζερί του Λάκη
Το ουζερί του Λάκη, κρυμμένο σε έναν μικρό πεζόδρομο στο πλάι της πλατείας Βικτωρίας, είναι ένα από τα πιο διαφημισμένα «μυστικά» της πόλης. Το παλιό καφενείο που ενηλικιώθηκε κι έγινε γαστρονομικό στέκι για ψαροφάγους προσελκύει πελατεία από όλη την Αθήνα. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, το πάρκινγκ κοντά μπορεί να αποδειχτεί δοκιμασία.
Αν δεν έχετε επισκεφτεί το ουζερί ξανά, μία προειδοποίηση: Αποφασίστε εγκαίρως αν θα πάρετε χοντρό ψάρι ή θα περιοριστείτε στους άκρως προκλητικούς μεζέδες – όστρακα, καπνιστά ψάρια, αλοιφές- και την μεγάλη ποικιλία από ούζα και τσίπουρα.
Ουζερί του Λάκη, Ελπίδος 16. Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα, τηλ. 21 0821 3776
Τα σκαλάκια
Ένας ναός της κρεοφαγίας δεσπόζει πάνω από την κίνηση της Μιχαλοπούλου στα Ιλίσια. Όχι, εδώ δεν θα βρείτε T-bone ή πικάνια ή κάποια άλλη κοπή κρέατος που έγινε του συρμού προσφάτως. Σταυλίσιες, γάλακτος και οι καλύτερες καπνιστές μπριζόλες της πόλης σύμφωνα με τους γνώστες του είδους, λεμονάτη συκωταριά και κοκορετσάκι φούρνου να γλύφεις τα δάχτυλά σου και αμελέτητα.
Τα χόρτα και τα βραστά κολοκύθια είναι ζωντανά, οι πατατούλες της ώρας και η φάβα -βελούδο πραγματικό. Από κοντά και τα μαγειρευτά, το κοκκινιστό και το κατσικάκι με πατάτες που φέρνει δάκρυα στα μάτια των πιο ευσυγκίνητων.
Τα σκαλάκια, Διονησίου Αιγινήτου 32, Ιλίσια, τηλ. 21 0722 9290
Το κουτούκι
Χωμένο σε ένα κάθετο της πολυσύχναστης οδού Αγίας Παρασκευής, το κουτούκι είναι ίσως η τελευταία αυθεντική ταβέρνα του Χαλανδρίου. Για να το βρεις, περνάς μέσα από μια πυλωτή πολυκατοικίας, και ξαφνικά ανοίγεται μπροστά σου μια αυλή από ελληνική ταινία. Δροσερός παράδεισος τα καλοκαιρινά βράδια, σημείο συνάντησης για καπνιστές και μητέρες ανήσυχων νηπίων τον χειμώνα.
Μέσα, το σκηνικό είναι εξίσου εντυπωσιακό. Βαρέλια κι ένα μεγάλο τζάκι δίνουν το στίγμα του μαγαζιού, το οποίο περνάει εδώ και δεκαετίες από ιδιοκτήτη σε παραγιό.
Για ορεκτικά υπάρχει τρομερό γαρδουμπάκι και λαχανοντολμάς όνειρο, μελιτζάνα φούρνου και ωραία σπανακοτυρόπιτα. Όμως το «ζουμί» είναι στο ψητό κρέας -για τους μερακλήδες υπάρχουν και παϊδάκια προβατίνας – που φυσάει.
Το κουτούκι, Υψηλάντου 5 & Αγ. Παρασκευής, Χαλάνδρι, τηλ. 21 0685 4234
Μαργαρώ
Μια ταβέρνα μια σταλιά με δυο τηγάνια δίπλα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αυτή είναι η Μαργαρώ και στα στριμωγμένα τραπεζάκια της φάγανε και ήπιανε γενιές Ελλήνων. Η φήμη της φτάνει σε όλο το λεκανοπέδιο, όμως εκείνη δεν υποκύπτει στις σειρήνες του φέικ εκσυγχρονισμού. Σερβίρει πάτα τα ίδια: Ψαράκι -μπαρμπούνι, κουτσομούρα ή λυθρίνι, ό,τι βγάλει η βάρκα-, γαρίδες μεγάλες της αλλοδαπής και πατατούλα κριτσανιστή. Και μια μπαμπάτσικη χωριάτικη για να βουτάς το ψωμάκι σου χωρίς έλεος.
Στη Μαργαρώ τα τραπέζια τις ώρες αιχμής είναι είδος σε ανεπάρκεια γι’ αυτό καλό είναι να πηγαίνει κανείς νωρίς πριν καταφτάσουν οι ορδές των πεινασμένων.
Μαργαρώ, Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, τηλ. 21 0451 4226