Τα γιαννιώτικα κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ήπειρο το Πάσχα, είναι διαφορετικά από τα σμυρναίικα που έχουν επικρατήσει στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων. Πιο μεγάλα σε μέγεθος, αφράτα και τριφτά και σχετικά άγλυκα, είναι απολαυστικά όταν τα βουτάμε σε ροφήματα. Κι σε αντίθεση με τα σμυρναίικα, που είναι κυρίως για «κέρασμα», τα γιαννιώτικα κουλούρια είναι το τέλειο πρωινό για τα παιδιά και όχι μόνο.
Υλικά για 50 – 60 κουλούρια:
1.250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330 γρ. βούτυρο αγελάδας
400 γρ. ζάχαρη συν έξτρα για επικάλυψη
10 αυγά
25-30 γρ. αμμωνία
180 γ.ρ χυμό πορτοκάλι
3 βανίλιες ή 2 κ.σ. εκχύλισμα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
λίγο ηλιέλαιο για το ζύμωμα
Εκτέλεση:
1η φάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε πολύ κατά το βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη, μέχρι να αυτή να διαλυθεί τελείως και να γίνει μια λευκή κρέμα.
Υπολογίζουμε έως και 10 – 15 λεπτά.
Ρίχνουμε στο μίγμα του βουτύρου τα αυγά, ένα ένα, για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι κάποιο χαλασμένο.
Διαλύουμε την αμμωνία στον χυμό πορτοκάλι και περιμένουμε να αφρίσει.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, μαλακή και ελαστική.
2η φάση
Στρώνουμε στα ταψιά ή τις λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα ρηχό σκεύος ή άλλη επιφάνεια πασπαλίζουμε μπόλικη ζάχαρη για την επικάλυψη των κουλουριών.
Πλάθουμε τα κουλούρια με χέρια που έχουμε αλείψει ε ηλιέλαιο για να μην κολλάνε.
Περνάμε τα κουλούρια από τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε σε σειρές στη λαμαρίνα. Τα κουλούρια πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.
Δείτε το σχετικό βίντεο: