Τα βαμμένα κόκκινα αυγά είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης γύρω από το Πάσχα. Πλέον, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τις έτοιμες βαφές του εμπορίου για να ετοιμάσουμε τα αυγά μας την Μεγάλη Πέμπτη.
Όμως, η βαφή των αυγών γίνονταν στο παρελθόν με φυσικά μέσα, μια παράδοση που συνεχίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη.
Η Νεκταρία Κοκκινάκη, γνωστή από τις εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές εκπομπές στην Αθήνα και στην Κρήτη, μας δείχνει τον τρόπο να βάψουμε αυγά με παντζάρια, όπως έμαθε η ίδια από τη μητέρα της.
Μας δείχνει επίσης πως μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με φύλλα και λουλούδια που θα μαζέψουμε οι ίδιοι.
Η διαδικασία είναι απλή. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ πλένουμε πολύ καλά τα αυγά, διώχνοντας ακαθαρσίες και στίγματα.
Τοποθετούμε τα αυγά σε μονής σειρά στην κατσαρόλα που βράσαμε τα παντζάρια, προσθέτουμε μερικές κουταλιές ξίδι και φέρνουμε σε βρασμό.
Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, αφαιρούμε και περνάμε με λαδωμένο πανάκι για να γυαλίσουν.
Για να μάθετε πως θα φτιάξετε διακοσμητικά κόκκινα αυγά, δείτε το βίντεο: