Viral

Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα: Παραδοσιακή συνταγή από τη Χίο

Στη Χίο τα πασχαλινά κουλουράκια μοσχομυρίζουν μαστίχα και εσπεριδοειδή από τα περιβόλια του νησιού.
Κουλουράκια
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα κουλούρια και τα κόκκινα αυγά είναι δύο πράγματα που δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι το Πάσχα. Ακόμα και εκείνοι που θα κάνουν Πάσχα μακριά από τα σπίτια τους, κουλούρια και βαμμένα αυγά θα φτιάξουν ή θα αγοράσουν.

Ιδιαίτερα τα κουλούρια της Λαμπρής είναι περιζήτητα. Αφράτα και αρωματικά είναι η καλύτερη παρέα για καφέ ή τσάι.

Στη Χίο, τα κουλούρια του Πάσχα γίνονται με μαστίχα, τον «χρυσό» του νησιού που τους προσδίδει την ασύγκριτη γευστική και αρωματική τους ταυτότητα.

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 275 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 125 ml γάλα εβαπορέ
  • 65 ml χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • 1 κουταλάκι (όχι γεμάτο) μαστίχα σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
  • 900 – 1.000 γρ. αλεύρι
  • 1 κρόκο ανακατεμένο με λίγο νερό για άλειμμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Καθαρίζουμε καλά τα τοιχώματα του μίξερ με μαρίζ και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και την αμμωνία στο γάλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα μας μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα, το λικέρ και τις βανίλιες.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και δουλεύουμε λίγο ακόμη τη ζύμη μας.

Παίρνουμε κομματάκια ίδιου μεγέθους από τη ζύμη, τα κάνουμε μπαστουνάκια και μετά δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου και τα αλείφουμε με τον κρόκο μαζί με το νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 Βαθμούς για 20 -25 λεπτά.

Τα κουλουράκια είναι πάντα πιο μαλακά όταν βγαίνουν από τον φούρνο. Για να γίνουν τραγανά, περιμένουμε τουλάχιστον ένα βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
τροχαίο λεωφόρος ποσειδώνος Chevron Left
Λεωφόρος Ποσειδώνος: Καραμπόλα με 7 οχήματα τα ξημερώματα - 6 τραυματίες