Viral

Εύκολα τσουρέκια χωρίς μίξερ – Σίγουρη επιτυχία με ένα κόλπο

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης έχει την απάντηση για εύκολα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς μίξερ και ζύμωμα.
Τσουρέκι
www.youtube.com/@Makriniotis

Τα τσουρέκια κουβαλάνε τη «ρετσινιά» του δύσκολου, του γλυκού που θέλει έμπειρα χέρια για να φουσκώσει και να μοσχοβολήσει. Γι’ αυτό, ακόμα και το Πάσχα, οι περισσότεροι από επιλέγουμε να προμηθευόμαστε το τσουρέκι μας από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή φούρνο.

Όμως, όπως αποδεικνύει ο pastry chef Δημήτρης Μακρυνιώτης στο βίντεο που ακολουθεί, υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε τσουρέκι χωρίς να ταλαιπωρηθούμε ζυμώνοντας και χωρίς μίξερ.

Με έναν όρο. Το κόλπο για πετυχημένο τσουρέκι χωρίς κόπο είναι ένα. Η υπομονή. Για να φουσκώσει η ζύμη και να γίνει ελαστική χωρίς ζύμωμα, πρέπει να παραμείνει σκεπασμένη σε ζεστό σημείο για διπλάσιο χρόνο. Αν δηλαδή η ζύμη που έχει γίνει με μίξερ και στη συνέχεια τη δουλέψαμε στο χέρι θέλει 1 ½ ώρα, η ζύμη που προτείνει ο Δημήτρης Μακρυνιώτης θέλει από 3 ώρες έως ένα ολόκληρο βράδυ.

Υλικά:

300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

1 αυγό

100 ml φρέσκο γάλα

100 γραμμάρια ζάχαρη

50 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος

4 γρ. ξηρή μαγιά

1/2 κ.γ μαχλέπι

1/2 κ.γ κακουλέ

1/4 κ.γ μαστίχα (τριμμένη)

1 βανίλια

ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

1η φάση:

Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα μαζί με το αυγό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, αδειάζουμε όλα τα στερεά υλικά μας και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σιγά σιγά στα στερεά μας στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι μας.

Όταν γίνει ένα πολύ ελαστικό ζυμαράκι, προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το βούτυρο που πριν έχουμε λιώσει.

Αφού το ζυμαρακι μας πάρει και το βούτυρο, το τοποθετούμε σε ένα μπολ που έχουμε βουτυρωσει και το καλύπτουμε με μεμβράνη.

Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 3 ώρες.

2η φάση:

Αφού το ζυμάρι μας υπερδιπλασιαστεί, το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη και πλέκουμε όπως στο βίντεο.

Το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για τουλάχιστον μισή ώρα και αμέσως μετά το αλείφουμε με ένα αυγό, που πριν έχουμε χτυπήσει καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά.

Αν θέλετε, μπορείτε την ώρα που ψήνετε τα τσουρέκια, να τοποθετήσετε στον φούρνο ένα μικρό ταψάκι με λίγο νερό, θα τα κάνει ακόμα πιο αφράτα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Κυριάκος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Τασούλας Chevron Left
Συνάντηση Μητσοτάκη – Τασούλα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο