Η σοκολατόπιτα είναι από τα γλυκά που ξετρελαίνουν τους πάντες. Η εκδοχή του σεφ Ανδρέα Λαγού συνδυάζει πλούσια γεύση σοκολάτας, ταχύτητα, ευκολία και -για όσους το επιθυμούν- είναι ιδανική για όσους νηστεύουν.
Υλικά για 6 άτομα:
Για το κέικ:
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. ζάχαρη καστανή
50 γρ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. ανθός αλατιού
500 ml ζεστό νερό
2 κ.γ. στιγμιαίος καφές
1/2 κούπα ελαιόλαδο Καλαμάτας
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. υγρή βανίλια
Για τη σος σοκολάτας:
100 γρ. ζάχαρη καστανή
250 ml κρύο γάλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φυτικό)
1/4 κούπας ελαιόλαδο
4 κ.σ. κακάο σκόνη
1 κ.γ. στιγμιαίος καφές
Για το σερβίρισμα:
τριμμένη σοκολάτα
Εκτέλεση:
1η φάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα ευρύχωρο σκεύος βάζουμε το νερό ζεστό και διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Όσο είναι ακόμα ζεστό το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Τελειώνουμε με το αλεύρι και τη σόδα διαλυμένη στο ξύδι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά.
2η φάση
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Χτυπάμε σε μπλέντερ τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε την σοκολατόπιτα.
Σερβίρουμε με τριμμένη σοκολάτα.
Δείτε το βίντεο: