Viral

Σκορδαλιά ποίημα με 5 τρόπους: Πατάτα, ψωμί, παντζάρι, καρύδια ή αμύγδαλα

Η σκορδαλιά είναι ο αφανής πρωταγωνιστής της 25ης Μαρτίου και από την επιτυχία της κρίνεται η επιτυχία του τραπεζιού.
Σκόρδα
Photo by Skylar Kang / www.pexels.com

Μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά γίνεται; Την 25η Μαρτίου λέμε «όχι». Η παράδοση προστάζει να υπάρχει σκορδαλιά στο τραπέζι, ακόμα και αν δεν αρέσει σε όλους.

Όμως, η σκορδαλιά έχει πολλά πρόσωπα στην μαγειρική. Οι πιο συνηθισμένες εκδοχές, αυτές που βρίσκουμε στις περισσότερες ταβέρνες είναι με πατάτα ή ψωμί. Διαφέρουν στην υφή και στην ποσότητα του σκόρδου βεβαίως, όμως η γεύση τους δεν κρύβει εκπλήξεις.

Η σκορδαλιά με καρύδι ή αμύγδαλο ή ανάμιξη των δύο έχει πιο πολύ χαρακτήρα και διαφέρει στην υφή. Ανάλογα με το πόσο ψιλό ή χοντρό τρίψουμε το αμύγδαλο ή το καρύδι θα έχουμε μια πιο αδρή ή βελούδινη υφή.

Τέλος, το παντζάρι προσθέτει γλύκα αλλά και παιχνιδιάρικο χρώμα στο πιάτο μας. Η σαλάτα από παντζάρι άλλωστε είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά του τηγανιτού μπακαλιάρου.

Σκορδαλιά με πατάτα

  • Υλικά:
  • 750 γρ. πατάτες
  • 1 κ.γ. αλάτι, χοντρό
  • 175 ml ελαιόλαδο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 50 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμες και μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι, τις σουρώνουμε. Τις τοποθετούμε σε ρηχό σκεύος ή σχάρα για 5 λεπτά περίπου για να εξατμιστεί το νερό που έχουν απορροφήσει.

Ρίχνουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και πολτοποιούμε ελαφρά τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο για πουρέ, αφήνοντας κάποια ελάχιστα κομμάτια.

Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το ξίδι αν χρειάζεται.

Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και περιχύνουμε με έξτρα ελαιόλαδο.

Σκορδαλιά από ψωμί

  • Υλικά:
  • 300 γρ. ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 40 ml ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Πολτοποιούμε το σκόρδο μαζί με το αλάτι στο γουδί. Αν δεν έχουμε γουδί, βάζουμε στο μούλτι το σκόρδο, το αλάτι, λίγο από το ελαιόλαδο και το ξύδι και χτυπάμε.

Στο ίδιο μούλτι προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και χτυπάμε.

Όταν έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε επιπλέον αλάτι, ξίδι ή λεμόνι.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο πριν σερβίρουμε

Σκορδαλιά με παντζάρι

  • Υλικά:
  • 4 προβρασμένα παντζάρια
  • 2 πατάτες
  • 100 γρ καρουδόψιχα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο

Εκτέλεση:

Ακολουθούμε τα ίδια βήματα με την σκορδαλιά με πατάτα. Απλά, μαζί με τις βρασμένες πατάτες πολτοποιούμε και το παντζάρι, το οποίο πρέπει να είναι βρασμένο και καθαρισμένο.

Σκορδαλιά με αμύγδαλα

  • Υλικά:
  • 250 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 400 γρ. ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη.

Πολτοποιούμε το σκόρδο μαζί με το αλάτι στο γουδί. Αν δεν έχουμε γουδί, βάζουμε στο μούλτι το σκόρδο, το αλάτι, λίγο από το ελαιόλαδο και το ξύδι και χτυπάμε.

Στο μείγμα του σκόρδου προσθέτουμε το ψωμί, τον χυμό, το υπόλοιπο ξίδι και το αλάτι και χτυπάμε για να ενωθούν.

Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο, μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα.

Σκορδαλιά με καρύδια

  • Υλικά:
  • 250 γρ. ψωμί
  • 1 φλ. καρυδόψιχα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/4 φλ. ξίδι
  • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα καρύδια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα.

Πολτοποιούμε το σκόρδο μαζί με το αλάτι στο γουδί. Αν δεν έχουμε γουδί, βάζουμε στο μούλτι το σκόρδο, το αλάτι, λίγο από το ελαιόλαδο και το ξύδι και χτυπάμε.

Στο μείγμα του σκόρδου προσθέτουμε το ψωμί, το υπόλοιπο ξίδι και το αλάτι και χτυπάμε για να ενωθούν.

Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο, μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
O Μασκ το γύρισε στα παρακάλια - Τι ζήτησε από τους εργαζόμενους της Tesla