Viral

Μπακαλιάρος τηγανητός σαν fish and chips – Με απλό κουρκούτι

Ο μπακαλιάρος σε τραγανό κουρκούτι είναι μια από τις σταθερές της βρετανικής κουζίνας και συνοδεύεται πάντα από τηγανητές πατάτες και δροσερή σάλτσα ταρτάρ.
Μπακαλιάρος
PEXELS.COM

Ελάχιστα πιάτα έχουν την διεθνή απήχηση του τηγανητού μπακαλιάρου. Ξεφυλλίζοντας συνταγολόγια από όλο τον κόσμο, θα βρούμε παντού τροφαντές ολόλευκες φέτες ψαριού τηγανισμένες σε τραγανιστό κουρκούτι, που συνοδεύονται πάντα από κάτι όξινο ή καυτερό.

Η πιο γνωστή βερσιόν προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Μια μερίδα fish and chips ανακουφίζει από την πείνα στο διάλειμμα της δουλειάς ή των μαθημάτων, μετά από μια έξοδο για ποτό ή όταν στερεύει η έμπνευση στην κουζίνα.

Όπως όλα τα «πρόχειρα» φαγητά, fish and chips μπορεί κανείς να βρει σε πολλές διαφορετικές ποιότητες. Από λαδοπιωμένα κομμάτια ψαριού αμφίβολης ποιότητας ως κομψοτεχνήματα μαγειρικής τέχνης.

Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι ιδανική για την 25η Μαρτίου και θα ενθουσιάσει εκείνους που δεν αγαπούν τη σκορδαλιά. Η σάλτσα ταρτάρ προστίθεται προαιρετικά, αφού δεν συμφωνεί με τους κανόνες της νηστείας.

Υλικά:

  • 1 ½ κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος και ξεκοκαλισμένα σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας baking powder
  • ½ κουτ. γλ. ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλ. αλάτι
  • 500 γρ. παγωμένη μπύρα

Για τη σάλτσα ταρτάρ

  • 100 γρ. αγγουράκι τουρσί
  • 100 γρ. κάππαρη
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 350 γρ.  μαγιονέζα
  • πιπέρι
  • χυμό λάιμ, από 1-2 λάιμ
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα ταρτάρ

Ψιλοκόβουμε το αγγουράκι, την κάππαρη και το κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα προσθέτοντας πιπέρι, τον χυμό λάιμ και τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε σε ένα μπολ με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνεχίζουμε με τον μπακαλιάρο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε άφθονο σπορέλαιο ώστε να καλύπτει τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά για το κουρκούτι. Προσθέτουμε τη μπύρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι από το αλεύρι. Βάζουμε το κουρκούτι στο ψυγείο.

Δοκιμάζουμε μια ακρούλα από τον μπακαλιάρο για να ελέγξουμε την αλατότητα. Αν χρειάζεται αλάτι, αλατίζουμε.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Σε ένα μπολ με ικανοποιητική διάμετρο βάζουμε το αλεύρι (200 γρ.). Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Ανάβουμε το μάτι για να κάψει το λάδι. Θα δούμε ότι έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία όταν βάζοντας ένα ξύλινο τσόπτικ ή το χερούλι μια ξύλινης κουτάλας στο λάδι, θα αρχίσουν να βγαίνουν φουσκάλες.

Παίρνουμε ένα ένα τα αλευρωμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα περνάμε από το κουρκούτι, τινάζουμε ελάχιστα για να μην στάζει και βάζουμε με προσοχή στο λάδι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.

Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε με σπάτουλα και τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστεί όλος ο μπακαλιάρος.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, σάλτσα ταρτάρ και φέτες από λεμ’ονι ή ξύδι.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Κυριάκος Μητσοτάκης Chevron Left
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τομή