Viral

Νηστίσιμο κέικ χωρίς ζάχαρη – Επιστροφή στην παράδοση

Το κέικ πετιμεζιού ή πετιμεζόπιτα είναι η καλύτερη λύση για πρωινό για όσους νηστεύουν αλλά και για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή χωρίς να στερηθούν τη γεύση του γλυκού.

Το πετιμέζι, αυτό το πολύτιμο υποπροϊόν του σταφυλιού που παράγεται από το βράσιμο του μούστου, ήταν η βασική γλυκαντική ουσία στις κουζίνες των οινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας. Τις περασμένες δεκαετίες η χρήση του υποχώρησε μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές που τον περιείχαν, γλυκές και αλμυρές παρασκευές.

Σήμερα το πετιμέζι βρίσκεται στα ράφια των παντοπωλείων υγιεινής διατροφής και σε ορισμένα καταστήματα με είδη τοπικής κουζίνας και σούπερ μάρκετ. Οι μετοχές του βρίσκονται σε τροχιά ανόδου, χάρη στις ωφέλιμες ιδιότητές του, την περιεκτικότητά του σε σίδηρο και ασβέστιο, τη βαθιά νοστιμιά του και τις εφαρμογές του σε παραδοσιακές συνταγές και δημιουργίες νέων σεφ.

Η πετιμεζόπιτα που δείχνει στο βίντεο ο σεφ Ανδρέας Λαγός γίνεται πανεύκολα σε μία λεκάνη στην οποία προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά. Δεν χρειάζεται μίξερ και συνοδεύει υπέροχα τον καφέ ή το τσάι ή γίνεται ένα υγιεινό πρωινό. Είναι ιδανική επιλογή για εκείνους που νηστεύουν, του vegan αλλά κι εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους κι αποφεύγουν την κατανάλωση αυγών και βουτύρου.

Υλικά:

  • 1 και 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κούπα πετιμέζι
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ., κοκκινισμένο
  • 1 κούπα καρύδια, κομμένα
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 1 πρέζα ανθός αλατιού

Για το ταψί:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλεύρι

Για το σερβίρισμα:

  • ζάχαρη άχνη

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
μεγαρο μαξιμου Chevron Left
Το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού: Αυτοί που μένουν, αυτοί που φεύγουν και αυτοί που έρχονται