Υπάρχουν λίγοι συνδυασμοί υλικών στην μαγειρική που έχουν την διαχρονική απήχηση του δίδυμοι γιαούρτι – αγγούρι. Ανακουφιστικά δροσερό, το τζατζίκι, όπως το γνωρίζουμε στην Ελλάδα, «κουμπώνει» ιδανικά με ψητά κρέατα, τηγανητά και καυτερά, και δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι.
Εκτός από την γνώριμη συνταγή που απολαμβάνουμε σε κάθε ελληνικό σπίτι σπίτι ή ταβέρνα, ο συγκεκριμένος συνδυασμός κάνει την εμφάνισή του, με διαφορετικές επωνυμίες, στις κουζίνες των χωρών από τον Καύκασο ως τον Ινδικό Ωκεανό. Δεν λείπει ποτέ από τα γιορταστικά τραπεζώματα και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και σερβίρεται με πιτούλες στο πλάι που υποκαθιστούν τα μαχαιροπίρουνα.
Τζατζίκι «ταβερνιάρικο»
Υλικά:
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αγγούρι μέτριο η 2 αγγούρια Νείλου
- 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- Λίγο ξύδι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι λευκό
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ή άνηθο ψιλοκομμένο ή συνδυασμό των δύο
Εκτέλεση:
- Τρίβουμε το αγγούρι στην «χοντρή» πλευρά του τρίφτη. Το βάζουμε σε σουρωτήρι με λίγο χοντρό αλάτι να βγάλει τα υγρά του. Όταν έχουν στάξει τα περισσότερα υγρά, πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να φύγουν και τα υπόλοιπα και βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε. Διορθώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και βάζουμε στο ψυγείο σε σκεπασμένο σκεύος.
- Σερβίρουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου από πάνω και μερικές τούφες άνηθου και φυλλαράκια δυόσμου.
Πειραγμένο τζατζίκι extra βελουτέ
Υλικά:
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ή κατίκι Δομοκού ή ξύγαλο
- 1 αγγούρι μέτριο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
- Λίγο ξύδι
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 καρότο μικρό λεπτοξυσμένο (προαιρετικά)
- 5-6 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Εκτέλεση:
- Πλένουμε και στεγνώνουμε το αγγούρι. Το κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα σποράκια και τις άκρες του. Το ξύνουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τη φλούδα και το ρίχνουμε σε σουρωτήρι.
- Αλατίζουμε και το αφήνουμε πάνω από ένα μπολ να βγάλει τα υγρά του. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι να βγάλει όσο περισσότερα γίνεται.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τυρί κρέμα μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτουμε μέσα το στραγγισμένο αγγούρι, το λιωμένο σκόρδο, τον άνηθο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.
- Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο δυόσμο και τριμμένο καρότο.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε λίγο ξύδι και έξτρα αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.
Πέρσικο τζατζίκι (χαϊντάρι)
Υλικά:
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
- 10 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα καθαρισμένα και τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 ρόδια
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε στα δύο το ένα ρόδι και στίβουμε στον στίφτη που χρησιμοποιούμε και για τα εσπεριδοειδή.
- Σε ένα μπρίκι βάζουμε τον χυμό και βράζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα του υγρού και να γίνει σαν λεπτόρευστο σιρόπι. Προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε. Εναλλακτικά, αν έχουμε κοντά μας κάποιο κατάστημα με προϊόντα διατροφής από την Ασία, παίρνουμε μελάσα ροδιού, την οποία μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορα dressing για σαλάτες.
- Καθαρίζουμε το δεύτερο ρόδι, το ξεσποριάζουμε και κρατάμε τους σπόρους.
- Σε ένα μπολ αδειάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το ξίδι, ανάλογα με τα γούστα μας.
- Βάζουμε στο ψυγείο σε σκεπασμένο δοχείο για να δέσουν οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε πασπαλισμένο με τα σπόρια του ροδιού.
Ινδικό τζατζίκι (ραΐτα)
Υλικά:
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 μέτριο αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1/2 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο χέρι (όχι στον τρίφτη)
- 4 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος ή φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός κοπανισμένος
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη
- 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/8 κουτ. γλυκού καρδάμωμο σκόνη (κακουλέ)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το αγγούρι με τον φρέσκο κόλιανδρο ή τον δυόσμο, αλατίζουμε και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ξεπλένουμε κάτω απ’ τη βρύση, στραγγίζουμε και ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το αγγούρι με το μυρωδικό, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να σερβίρουμε.
- Διατηρείται στην ψύξη για 2 ημέρες.