Η παραδοσιακή βασιλόπιτα που όλοι αγαπήσαμε δεν έχει πολλά μυστικά. Αναδίδει πάντα άρωμα πορτοκάλι και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη πάνω στην οποία γράφεται η νέα χρονιά.
Στην αυθεντική έκδοσή της, περιέχει συχνά βανιλίνη -δεν περιέχεται στη συνταγή της Γωγώς Δελογιάννη, αλλά μπορείτε να την προσθέσετε αν θέλετε-, κυρίως για να καλύψει την μυρωδιά του αυγού, χυμό και ξύσμα από πορτοκάλι και κονιάκ.
Επικουρικά, μπορεί κανείς να προσθέσει μαστίχα ή όποιο μπαχαρικό του αρέσει και να αντικαταστήσει το κονιάκ με Amaretto που προσθέτει άρωμα πικραμύγδαλου στο σύνολο.
Το μυστικό για να βγει καλή η βασιλόπιτα – γίγας, ιδανική αν έχετε πολλούς καλεσμένους λόγω ονομαστικής γιορτής ή άλλου ευτυχούς γεγονότος, είναι να θερμάνετε τον φούρνο καλά στους 180 βαθμούς σε λειτουργία αέρα και να μην τον ανοίξετε αν δεν περάσουν γύρω στα 50 λεπτά.
Αν «σπάστε» την ποσότητα σε δύο μικρότερες στρογγυλές φόρμες, ο χρόνος που απαιτείται για το ψήσιμο ελαττώνεται ανάλογα.
Υλικά για ένα παραλληλόγραμμο ταψί στο μέγεθος του φούρνου ή δύο στρογγυλές φόρμες:
550 γρ. βούτυρο αγελάδος
1.000 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν
10 αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
630 – 670 γρ. ζάχαρη
50 γρ. άχνη
Δείτε το σχετικό βίντεο: