Οι arayes είναι το αραβικό αντίστοιχο του αμερικάνικου hamburger και του ελληνικού πιτόγυρου. Κιμάς ζυμωμένος με μπαχαρικά με τον οποίο γεμίζουμε το εσωτερικό μιας αραβικής πίτας -αυτές που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο τις κόβουμε στα 2 ή στα 4- και στη συνέχεια ψήνουμε σε ελαφρά λαδωμένο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Οι arayes σερβίρονται με γιαουρτένιο deep.
Η συνταγή που προτείνει ο σεφ Σταύρος Βαρθαλίτης είναι πανεύκολη στην υλοποίηση, ιδανική για μια φιλική συγκέντρωση, που θα χορτάσει τους καλεσμένους σας την Τσικνοπέμπτη μέχρι να ψηθούν τα παϊδάκια ή ό,τι άλλο ετοιμάζετε.
Εναλλακτικά, οι arayes μπορεί να γίνουν ένα χορταστικό μεσημεριανό γεύμα, ορεκτικό για το τραπέζι της Κυριακής ή παιδικό γεύμα αρκεί να μην χρησιμοποιήσουμε μπούκοβο στη συνταγή μας.
Αν θέλετε οι arayes σας να είναι καλοψημένες εσωτερικά, μπορείτε μετά από το τηγάνι να της βάλετε για μερικά λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς. Αυτό θα εξυπηρετήσει επίσης στην περίπτσωη που έχετε καλεσμένους και θέλετε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα.
Υλικά
Για τις γεμιστές πίτες:
4 αραβικές πίτες 15 εκ.
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα ή σπάλα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κύμινο
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
1/3 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 γρ. ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
1/2 λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δείτε το βίντεο: