Viral

Αφράτη λαγάνα στο σπίτι: Η συνταγή για 100% επιτυχία

Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μοιράζεται τη συνταγή του για αφράτη λαγάνα στο σπίτι.

Οι φίλοι της λαγάνας είναι εδώ και χρόνια χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Εκείνους που προτιμούν την πιο λεπτή και τραγανή εκδοχή της, χωρίς φουσκωτικά όπως μαγιά, σόδα ή προζύμι και τους «άλλους» που τη θέλουν αφράτη, που να χωρίζεται στη μέση και να γίνεται σάντουιτς.

Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης προτείνει μια συνταγή για αφράτη λαγάνα με ζύμη μαγιάς που γίνεται πανεύκολα στο σπίτι.

TIPs

1. Όσο πιο λεπτή ανοίξουμε τη ζύμη, τόσο λιγότερο αφράτο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

2. Η παρασκευή της λαγάνας δεν έχει καμία δυσκολία, εκτός από τον χρόνο αναμονής για ν φουσκώσει η ζύμη. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να την φτιάξουμε την προηγούμενη ημέρα.

Υλικά:

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1/2 κ.γ. ζάχαρη

300 ml νερό χλιαρό

50 ml ελαιόλαδο

500 γρ. αλεύρι σκληρό

100 γρ. σουσάμι

1 κ.σ. κοφτή αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 5 κουταλιές χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη λακκούβα την ενεργοποιημένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο.

Με ένα κουτάλι (ή μαρίζ) αρχίζουμε το ανακάτεμα, από τα τοιχώματα προς το κέντρο, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά από το αλεύρι.

Τότε μόνο αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε το μείγμα από τη λεκάνη στον πάγκο για να ζυμώσουμε.

Δουλεύουμε τη ζύμη για περίπου ένα πεντάλεπτο μέχρι να γίνει ελαστική και εύπλαστη και να μαζεύεται σε μια λεία μπάλα.

Την τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένο σκεύος, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε στο πιο ζεστό σημείο της κουζίνας για περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

Με τη γροθιά μας πιέζουμε τη ζύμη στο κέντρο για να φύγει ο περισσότερος αέρας, την αδειάζουμε στην επιφάνεια εργασίας που έχουμε καθαρίσει, τη ζυμώνουμε για ένα λεπτό και τη χωρίζουμε στη μέση.

Κάνουμε δύο μπάλες και τις ανοίγουμε με τα χέρια σε δύο μεσαίου μεγέθους λαγάνες, κατά προτίμηση στην λαμαρίνα που θα ψηθούν την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για μία ώρα περίπου.

Όταν φουσκώσουν οι λαγάνες, τις καταβρέχουμε με λίγο νερό -μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πινέλο-, πιέζουμε την επιφάνεια με τα δάχτυλά μας για να αποκτήσει τη γνωστή ανάγλυφη υφή και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Καλαμαράκια Chevron Left
Καλαμαράκια τηγανητά διπλοτραγανά με ένα κόλπο