Οι τυρόπιτες κουρού είναι μια από τις απολαύσεις που δύσκολα μπορεί να απαρνηθεί ο Έλληνας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο καλύτερα θα ήταν αν αντί για φοινικέλαια και άλλα υλικά αμφιβόλου ποιότητας, απολαμβάνετε εσείς και η οικογένειά σας τυρόπιτες φτιαγμένες από τα χέρια σας, με υλικά που έχετε διαλέξει.
Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μάς φτιάχνει τυρόπιτα κουρού με 5 υλικά, χωρίς μίξερ για να δούμε πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας ένα υγιεινό και πεντανόστιμο σνακ.
Υλικά για 5 μεγάλες τυρόπιτες:
Για τη ζύμη:
200 γρ. γιαούρτι πλήρες
1 μεσαίο αβγό
100 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος (να μην έχει κάψει)
270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι – πιπέρι
Για τη γέμιση:
200 γρ. φέτα
1 μεσαίο αβγό
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη ή θρούμπι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης με τα χέρια μας.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, προσέχοντας ώστε να αφήσουμε κάποια μεγαλύτερα κομμάτια φέτας. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και κάποιο άλλο τυρό, τώρα είναι η ώρα.
Χωρίσουμε τη ζύμη στα 5 και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Πιέζουμε κάθε μπαλάκι με την παλάμη μας για να έχουμε ένα στρογγυλό φυλλαράκι, χοντρό -δεν μας νοιάζει αν το σχήμα δεν είναι απολύτως συμμετρικό.
Τοποθετούμε στο κέντρο τη γέμιση και διπλώνουμε. Σφραγίζουμε τις άκρες με τα δάχτυλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 2—25 λεπτά.
Δείτε το βίντεο: