Η μυρωδιά του μήλου που ψήνεται και καραμελώνει είναι τόσο ακαταμάχητη που στις ΗΠΑ οι μεσίτες, όταν θέλουν να πουλήσουν ένα σπίτι, συστήνουν ή να φτιάξετε μια μηλόπιτα επί τόπου ή έστω να την αγοράσετε ζεστή και λαχταριστή για να πλημμυρίσει με αρώματα ο χώρος. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχτεί με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία ότι το άρωμα από τα μήλα που ψήνονται ανακαλεί μνήμες παιδικής ηλικίας και αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να μοσχοπουλήσετε το σπίτι σας.
Συνταγές για μηλόπιτες υπάρχουν πολλές φυσικά, με κορυφαία την παραδοσιακή ταρτ τατέν των Γάλλων. Όμως, επειδή δεν έχουμε όλοι τις δεξιότητες και τα σκεύη για περίτεχνες κατασκευές, ο σεφ Τίμος Ζαχαράτος έδειξε στο «Πάμε Δανάη» μια συνταγή που μπορεί να υλοποιήσει ο καθένας στο σπίτι του, με απλά υλικά και σε χρόνο, όσο να πεις «καλή όρεξη».
Υλικά:
8 ασπράδια αβγών
6 κόκκινα μήλα
3 πράσινα μήλα
2 κουτ. σούπας μέλι
1 στικ κανέλα
4 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
100 γρ. βρώμη
100 ml γάλα
Λίγο λάδι για τα σκεύη
Για το κραμπλ:
300 γρ. αλεύρι γοχ
150 γρ. βούτυρο παγωμένο
70 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αβγού
Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή μια κατσαρόλα, τοποθετούμε τη μισή ποσότητα του βουτύρου -την υπόλοιπη τη φυλάμε στο ψυγείο, το μέλι, τα μήλα κομμένα σε κυβάκια και τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν τα μήλα χρώμα και να πάρει το σιρόπι χώμα βαθύ χρυσαφί.
Αναποδογυρίζουμε το μείγμα των μήλων στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε το γλυκό μας. Εφόσον έχει πάψει να «βράζει», ρίχνουμε από πάνω τη μαρέγκα και τη βρώμη. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για να έχουμε μια όσο γίνεται ομοιόμορφη κατανομή των υλικών.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά για το κραμπλ -το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο και κομμένο σε κύβους- και τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας, μέχρι το μείγμα να έχει μορφή ψίχουλων. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του γλυκού και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά.
Δείτε το σχετικό βίντεο: