Μοιάζει βουνό αλλά δεν είναι. Με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό και λίγη προσοχη στις συνταγές, τα 3 πιάτα που σας προτείνουμε μπορούν να γίνουν σε λίγη ώρα και να σας κάνουν να λάμψετε στα μάτια των καλεσμένων σας.
Πως; Πρώτον, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε φούρνο παρά μόνο για κάποιες βοηθητικές (προαιρετικές) παρασκευές. Δεύτερον, μπορείτε να καταφύγετε σε μερικά έξυπνα shortcuts. Να πάρετε για παράδειγμα κομμένη και καθαρισμένη την κολοκύθα για τη σούπα (η ψημένη στον ατμό δεν συνιστάται) ή να προμηθευτείτε τα πράσινα σαλατικά σας σε πλαστικές συσκευασίες που υπάρχουν πλέον σε όλα τα supermarket.
Αν έχετε όλα τα υλικά συγκεντρωμένα, τότε το μαγείρεμα μπορεί να γίνει από την αρχή ως το τέλος την ίδια ημέρα του γεύματος, χωρίς κίνδυνο αποτυχίας:
Το κύριο πιάτο: Μοσχάρι Στρογγανόφ
Υλικά για 6 άτομα:
1.000 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο (ή νουά ή στρογγυλό ή σπαλομίτα)
400 γρ. μανιτάρια λευκά ή καφέ
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
120 γρ. βούτυρο
2 ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
Χυμό από 1 λεμόνι
250 ml. ζωμό βοδινού
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon με ολόκληρους κόκκους
200 γρ. ξινή κρέμα (sour cream) ή smetana
10 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε κυβάκια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Στη Ρωσία το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται με φαρδιά ζυμαρικά, σαν λαζάνια. Όμως ταιριάζει εξίσου καλά με ένα απλό πιλάφι, έναν πουρέ ή πατάτες τηγανιτές, αν υπάρχουν παιδιά.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Το πρώτο πιάτο: Κολοκυθόσουπα
Υλικά για 6 άτομα:
2 κιλά κολοκύθα κίτρινη
800 ml ζωμό
500 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο
1 πράσο
1 κρεμμύδι
30 ml maple sirop
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 ματσάκι βασιλικό
5 φέτες προσούτο
2 φέτες ψωμί
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Η σαλάτα: Πανδαισία αρωματικών με σάλτσα ροδιού, καρύδια κροκάν και γεμιστά σύκα
Υλικά για 4 άτομα:
Για τη σαλάτα:
100 γρ. νεαρή ρόκα
100 γρ. νεαρό σπανάκι
1/4 ματσάκι δυόσμος
1/4 ματσάκι μυρώνια
1/4 ματσάκι καυκαλήθρες
1/4 ματσάκι σχοινόπρασο
Για το dressing:
100 ml χυμός ρόδι
3 κ.σ. ξίδι
100 ml ελαιόλαδο
Σπόροι από 1 ρόδι
2 κ.σ. μέλι
Αλάτι-πιπέρι
Για τα καρύδια κροκάν:
150 γρ. καρύδια
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 ασπράδι αβγού
Αλάτι – πιπέρι
Για τα ψημένα σύκα:
8 μεγάλα ξερά σύκα
50 γρ. μανούρι
4 φέτες μπέικον
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Δείτε το σχετικό βίντεο: