Viral

Κουραμπιέδες: Το μυστικό για να γίνουν πεντανόστιμοι και ελαφριοί

Ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης έφτιαξε παραδοσιακούς κουραμπιέδες με συνδυασμό βουτύρου και σησαμέλαιου με τραγανή υφή και αχτύπητο άρωμα για τα Χριστούγεννα.

Ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης πρότεινε στο «Στούντιο 4» μια συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες, προσαρμοσμένους στο σύγχρονο γούστο και τις διατροφικές συνήθειες.

Η βασική διαφορά, σε σχέση με τους περισσότερους κουραμπιέδες της αγοράς, είναι ότι χρησιμοποιεί συνδυασμό από αγελαδινό βούτυρο και λάδι (κατά προτίμηση σησαμέλαιο ή σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο) για πιο φίνο άρωμα και τραγανή μπισκοτένια υφή.

Επίσης, στο αλεύρι προσθέτει τριμμένο αμύγδαλο για έξτρα γεύση και τραγανότητα.

Δείτε τη συνταγή:

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι μαλακό

250 γρ. βούτυρο αγελάδος

100 γρ. ζάχαρη άχνη

100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο (θα το βρείτε έτοιμο ως πούδρα ή αλεύρι αμυγδάλου)

50 ml σησαμέλαιο ή σπορέλαιο

50 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι

20 ml κονιάκ

2 κρόκους μεσαίων αβγών

1 βανίλια

Προαιρετικά:

ξύσμα από ένα βιολογικό πορτοκάλι ακέρωτο

καβουρδισμένο αμύγδαλο χοντροσπασμένο

Για το σερβίρισμα:

500 γρ. ζάχαρη άχνη

ανθόνερο ή ροδόνερο

Εκτέλεση:

Σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο -σε θερμοκρασία δωματίου- με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή και ανοιχτό χρώμα. Η διαδικασία από την αρχή μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά.

Προσθέτουμε τους κρόκους, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Τέλος, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το τριμμένο αμύγδαλο και τη βανίλια και προσθέτουμε στο υγρό μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν.

Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο και το τρίμμα από το πορτοκάλι αν θέλουμε.

Πλάθουμε σε κουραμπιέδες στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε και τοποθετούμε σε τακτικά διαστήματα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.

Περιμένουμε να κρυώσουν. Ψεκάζουμε με το ανθόνερο ή το ροδόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Αν δεν θέλουμε η ζάχαρη άχνη να κολλήσει στους κουραμπιέδες, περιμένουμε να στεγνώσει το ανθόνερο, πριν πασπαλίσουμε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κακοκαιρία Bettina: Πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι έως 10 μποφόρ – Πού θα χιονίσει σήμερα
Βίλντερς: Η νίκη του στην Ολλανδία, ο ευρωπαϊκός δεξιός λαϊκισμός και το παράδειγμα της Μελόνι
Chevron Right