Viral

Must χριστουγεννιάτικη συνταγή: Βελουτέ σούπα με κολοκύθα και κάστανο

Χριστουγεννιάτικη συνταγή για σούπα βελουτέ με κολοκύθα και κάστανο.

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εντείνονται, με τους περισσότερους από εμάς να ψάχνουμε συνταγές και ιδέες για το εορταστικό μενού.

Αν και ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού είναι συνήθως το κρέας, οι επιλογές είναι πολλές: από το παραδοσιακό χοιρινό έως και την ξενόφερτη γαλοπούλα.

Φυσικά, τα πιάτα που μπορούν να συνοδέψουν το κρέας είναι ακόμα περισσότερα, ωστόσο στα πιο επίσημα τραπέζια συνηθίζεται η σούπα ως πρώτο πιάτο, συνήθως βελουτέ, με υλικά που συναντάμε κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ένα από αυτά είναι η σούπα με κολοκύθα και κάστανο, η οποία συμπληρώνει τέλεια ένα μενού με γαλοπούλα, μολονότι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο πιάτο για μια σειρά από χριστουγεννιάτικες συνταγές, όπως είναι το γιορτινό χοιρινό με δαμάσκηνα ή το κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες και κουκουνάρι.

Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Σούπα με κολοκύθα και κάστανο

  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
  • Μερίδες: 4

Υλικά

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 100 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και ψημένα 
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (3 περίπου εκατοστών), καθαρισμένο
  • 4 κούπες (1 κιλό περίπου) πουρέ κολοκύθας ή ψημένη κολοκύθα σε κομμάτια
  • 3 (750 ml) κούπες ζωμό κότας ή λαχανικών (ή 2 κύβοι και 750 ml νερό)
  • 80 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός από λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)

Για το σερβίρισμα:

  • Γιαούρτι
  • Μια χούφτα πεκάν, ή καρύδια, που θα έχετε φρυγανίσει προηγουμένως για λίγο σε ένα στεγνό τηγάνι.

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και έπειτα προσθέστε το κρεμμύδι. Τσιγαρίζετε για περίπου 7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι.
  • Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα κάστανα και αφήστε να τσιγαριστούν για μερικά λεπτά, μέχρι το βούτυρο να πάρει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα. Αναδεύετε συχνά.
  • Προσθέστε την κολοκύθα και το ζωμό και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 10-15 λεπτά.
  • Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Μόλις η σούπα κρυώσει, μπορείτε να τη βάλετε στο μούλτι για να τη χτυπήσετε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς και να έχετε ένα βελουτέ αποτέλεσμα. Εάν το μούλτι είναι μικρό, μπορείτε να χωρίσετε τη σούπα σε μερίδες. 
  • Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.
  • Σερβίρετε με γιαούρτι και φρυγανισμένα πεκάν ή κάστανα από πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παραμονή Χριστουγέννων 24/12 με διακοπή ρεύματος στην Αθήνα - Οι ώρες
Market Pass: Πόσα λεφτά θα πάρετε σε μετρητά με IBAN - Όλοι οι δικαιούχοι
Chevron Right