Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή κυρίως ευρωπαϊκή. Έτσι, εκτός από τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες για τους τολμηρούς και τις βασιλόπιτες, την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι έχει η σοκολάτα σε όλες τις εκδοχές της, από μπάρες υγείας έως περίπλοκες παρασκευές, από επαγγελματίες σεφ πατισιέ.
Ένα από τα γλυκά που δεν λείπουν από κανένα σπίτι είναι η σαρλότ. Βελούδινη, με πλούσια γεύση που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, είναι ο ιδανικός επίλογος για κάθε γεύμα που λατρεύουν παιδιά και μεγάλοι.
Όμως η σαρλότ, παρά την ευγενή καταγωγή και την αίγλη της είναι στην πραγματικότητα μια απλή συνταγή που μπορεί να φέρει σε πέρας με επιτυχία και ο πιο «άσχετος» περί τα κουζινικά θέματα.
Το μοναδικό που χρειάζεται είναι ένα σκεύος για σαρλότ, το στρογγυλό βαθύ σκεύος που έχει βάθος όσο ένα μπισκότο σαβαγιάρ.
Υλικά:
Για τη σαρλότ…
1 πακέτο σαβαγιάρ (θα τα βρείτε στα σουπερμάρκετ)
300 γρ. γάλα
30 γρ. ρούμι ή κονιάκ
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο
150 γρ. γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
Για τη διακόσμηση…
200 γρ. φύλλα σοκολάτας για γαρνίρισμα
Φρούτα του δάσους
Εκτέλεση:
Σε απλωτό σκεύος ανακατεύουμε το γάλα με το ρούμι, όπου θα βουτήξουμε τα σαβαγιάρ όταν πρόκειται να συναρμολογήσουμε το γλυκό.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια σε ένα ευρύχωρο μπολ μεταλλικό ή από πυρίμαχο γιαλί.
Ζεσταίνουμε το γάλα στη φωτιά μέχρι να κάψει. Προχύνουμε τη σπασμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε αδιάκοπα με το χτυπητήρι των αυγών.
Μόλις διαλυθεί τελείως η σοκολάτα, προσθέτουμε την σαντιγί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια γκανάς.
Με ένα κουτάλι απλώνουμε ελάχιστη από τη γκανάς στον πάτο του σκεύους, για να σταθούν τα σαβαγιάρ.
Βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ στο μείγμα από γάλα και κονιάκ ή ρούμι και τα τοποθετείτε κάθετα στα τοιχώματα του σκεύους. Όταν ολοκληρώσετε την «θωράκιση», καλύπτετε τον πάτο με μερικά ακόμα μπισκότα και γεμίζετε με την γκαλάς.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Εναλλακτικά, καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στο γλυκό και βάζουμε στον καταψύκτη.
Για τον στολισμό του γλυκού, δείτε το βίντεο: