Αν και η σούπα ράμεν αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα πιάτα σε Ασία και Αμερική, στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο γνωστή. Τουλάχιστον, έτσι είχαν τα πράγματα μέχρι πρόσφατα, που μάθαμε το εξωτικό αυτό πιάτο και μέσα από το επιτυχημένο ριάλιτι μαγειρικής, MasterChef.
Το ράμεν είναι μια ιαπωνική συνταγή, η οποία ωστόσο είναι εξαιρετικά δημοφιλής τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις όπως είναι το Λονδίνο, ειδικά μεταξύ των φοιτητών.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια σούπα που περιέχει τέσσερα βασικά συστατικά: τον ζωμό από κόκκαλα χοιρινού ή κοτόπουλου ή αποξηραμένη παλαμίδα, σως σόγιας ή μίσο, σταρένια νουντλς και επικαλύψεις (π.χ: χοιρινό, αβγό, φρέσκα κρεμμυδάκια κτλ).
Παρακάτω θα δείτε την πιο νόστιμη συνταγή για ράμεν κοτόπουλου, που θα έκανε ακόμα και τον… Σωτήρη Κοντιζά περήφανο.
Υλικά
- 2 Κ.Σ. καστανή ζάχαρη
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα στη μέση
- 1 λωρίδα τζίντζερ μήκους 1 εκ.
- ½ πιπεριά χαλαπένιο, ψιλοκομμένη
- 1 κούπα σος σόγιας
- 2 Κ.Σ. ξύδι ρυζιού
- 6 Κ.Σ. βραστό νερό
- 6-8 βραστά αβγά, καθαρισμένα
- 2 Κ.Σ. σησαμέλαιο
- 1 ½ Κ.Σ. σκόρδο λιωμένο
- 4 κούπες ζωμός κοτόπουλο
- 3 ½ κούπες νερό
- ½ κιλό κοτόπουλο (με τα κόκκαλα)
- 3-4 πακέτα νουντλς
- 1 κούπα καρότα, κομμένα σε λωρίδες
Εκτέλεση
- Βάλτε την καστανή ζάχαρη, το λιωμένο σκόρδο, τα δύο κρεμμυδάκια, το μισό τζίντζερ και την πιπεριά σε αεροστεγές δοχείο.
- Προσθέστε το βραστό νερό, ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε τη μισή σος σόγιας και το ξύδι, ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέστε στο μείγμα τα αβγά, φροντίζοντας να καλύπτονται εντελώς από τη σάλτσα. Κλείστε καλά το δοχείο, ανακαινίστε το απαλά και βάλτε το στο ψυγείο, όπου και θα αφήσετε τα υλικά να μαριναριστούν για 2 με 24 ώρες.
- Πάρτε μια χύτρα ταχύτητας και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το υπόλοιπο τζίντζερ για 2-3 λεπτά, στο σησαμέλαιο.
- Προσθέστε το κοτόπουλο, το ζωμό, το νερό και την υπόλοιπη σος σόγιας. Κλείστε τη χύτρα και αφήστε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά.
- Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, αφαιρέστε το κοτόπουλο και αφήστε την κατσαρόλα να κρυώσει.
- Προσθέστε τα νουντλς και αφήστε τα να μαγειρευτούν από το ζεστό νερό, χωρίς να τα βράσετε. Μόλις μαλακώσουν, αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα.
- Προσθέστε τα καρότα στην κατσαρόλα. Μόλις μαλακώσουν, αφαιρέστε το κρέας του κοτόπουλου από τα κόκκαλα και προσθέστε τα στην κατσαρόλα. Δοκιμάστε το ζωμό και προσθέστε όσο αλάτι χρειάζεται.
- Βάλτε σούπα σε ένα μπολ, προσθέστε τα νουντλς και από πάνω βάλτε λίγο από το φρέσκο κρεμμυδάκι και ένα αβγό.