Ήταν 1902, μία εποχή που η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου μεγαλουργούσε. Αρκετοί έμποροι φτιάχνουν έφτιαχναν τις εξοχικές τους κατοικίες στην Ελλάδα. Ο Νικόλαος Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια διαλέγει ένα κτήμα έκτασης 47.000 μ² στην είσοδο της Κηφισιάς. Εκεί κτίζει την επιβλητική έπαυλη που θα μείνει στην ιστορία ως «Βίλα Καζούλη».
Περνώντας την μεγάλη σιδερένια πύλη της έπαυλης έρχεται αντιμέτωπος με τα γλυπτά λιοντάρια, τις μαρμάρινες σκάλες, και τον εντυπωσιακό τρούλο που «δένει» όλο το οίκημα σε ένα μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.
Τα επόμενα χρόνια ο γαμπρός του Καζούλη, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρονας, άνθρωπος με μεγάλη και πολύπλευρη μόρφωση ξεκινά έρευνες για την ανακάλυψη της Ακαδημίας Πλάτωνος, με ορμητήριό του την θερινή κατοικία του στην Κηφισιά. Λέγεται πως βυθισμένος μέσα στους χώρους της πολύτιμης βιβλιοθήκης του, ανάμεσα σε σπάνια φιλοσοφικά έργα, πραγματοποίησε όλες τις μελέτες και τις έρευνές του, για ένα όνειρο που δεν έμελλε να υλοποιηθεί ποτέ.
Όσοι έχουν παρακολουθήσει την εμβληματική ελληνική ταινία του 1970 «Υπολοχαγός Νατάσσα» που προβάλλεται κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, σίγουρα θα θυμούνται την εγκαταλελειμμένη έπαυλη με τα περίφημα λιοντάρια. Η εντυπωσιακή βίλα Καζούλη ήταν το μυστικό αρχηγείο των αντιστασιακών στην ταινία που πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Η τελευταία ταινία του διδύμου Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ και μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στην Ελλάδα, παραγωγές της Φίνος Φιλμ με ρεκόρ εισιτηρίων 751.117 μόνο στην Αθήνα, ένα ρεκόρ που διατηρήθηκε έως και το 1999. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής η έπαυλη, κατόπιν κατάληψης των Γερμάνων, διετέλεσε φρουραρχείο των SS. Θρύλοι περί φαντασμάτων εντός της έπαυλης μοιάζουν ολοένα και πιο αληθινοί στο άκουσμα των μεσαιωνικών βασανιστηρίων εις βάρος των συλληφθέντων αντιστασιακών. Οι εφιαλτικοί μέθοδοι των SS οδήγησαν στον θάνατο 12 Ελλήνων, οι οποίοι θάφτηκαν στον κήπο της έπαυλης.