Τη μία διάκριση μετά την άλλη «χτυπάει» στο φαγητό η Ελλάδα, καθώς μετά τη δεύτερη θέση στις «τοπ» κουζίνες του πλανήτη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), της τρίτης θέσης στα καλύτερα πρωινά του κόσμου με την μπουγάτσα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), η ελληνική κουζίνα βλέπει δύο σαλάτες της να βρίσκονται στο Top 5 παγκοσμίως, με μία από αυτές να κάθεται στην κορυφή του «βάθρου».
Αναλυτικότερα, στη λίστα που δημοσίευσε το Taste Atlas, ο ντάκος αναδείχθηκε ως η καλύτερη σαλάτα του κόσμου.
Dakos 🇬🇷 is the best salad in the world in 2023. View complete TasteAtlas Awards 23/24 lists: https://t.co/OA8VeDecZt
Dakos Salad is a specialty Greek salad made with fresh tomatoes, feta, capers, onion, oregano, and basil. It's recommended to use olive varieties such as… pic.twitter.com/7Qa1Ywvb4L
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 15, 2023
Και όπως προαναφέρθηκε, αυτήν δεν είναι η μοναδική διάκριση για τις ελληνικές σαλάτες, καθώς στο Top 5 και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση βρέθηκε η χωριάτικη.
Με άριστα το 5, ο ντάκος συγκέντρωσε βαθμολόγια 4.62, ενώ η χωριάτικη σαλάτα 4.43.
Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 4.53 βρέθηκε μία σαλάτα από την Ινδονησία, η Pecel, στην tρίτη μία από την Τυνησία, η Mechouia (4.48) και στην πέμπτη μία από τη Βουλγαρία, η Shopska (4.41).
Ντάκος
«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πιτσιλιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως Κορωνέικη, Λιανές ή Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.
Αν υπάρχει, μερικές φορές στον ντάκο προστίθεται και κρίταμο (μάραθος). Το πιάτο συνήθως σερβίρεται ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο», αναφέρει το Taste Atlas.
Χωριάτικη σαλάτα
«Ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν το τυρί φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς.
Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Είναι καλύτερο να το ετοιμάζετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές πρέπει να είναι της ποικιλίας Καλαμάτας.
Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει σε πολλά ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες», σημειώνει το Taste Atlas.