Ήταν το 1840 όταν ο Βαυαρός εισαγωγέας λουλουδιών Phillip von Siebold έφερε το φυτό στην έκθεση φυτών της Ουτρέχτης . Μάλιστα, βραβεύτηκε για τα όμορφα λουλούδια του και διαφημίσθηκε ως στολίδι, φάρμακο Όμως λίγα χρόνια αργότερα, κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα καταλήξει να γίνει παγκόσμια απειλή.
Επί έναν αιώνα το Japanese knotweed πουλιόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά τις ανησυχίες κηπουρών και γεωπόνων για την επιθετικότητα του. Και όταν ο κόσμος συνειδητοποίησε το τέρας που είχε απελευθερωθεί, ήταν πολύ αργά για να γίνει κάτι.
Το 2000, οι βιολόγοι ανέλυσαν 150 δείγματα από όλη την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν όλοι κλώνοι του ίδιου φυτού, το οποίο είχε στείλει ο Von Siebold πάνω από έναν αιώνα πριν.
Το DNA ήταν πανομοιότυπο, πράγμα που σημαίνει τεχνικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε κατακτηθεί από ένα είδος, αλλά από ένα μόνο φυτό.
Σύμφωνα με το Oddity Central το Fallopia japonica προκαλεί περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά έχει αποδειχθεί το πιο προβληματικό στη Βρετανία.
Σήμερα Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που χτίστηκε γύρω από την καταπολέμηση του Japanese knotweed. Οι βρετανικές τράπεζες δεν δέχονται υποθήκη ένα ακίνητο μολυσμένο με αυτό το φυτό ή έστω με την παρουσία του κοντά στο κτίριο, χωρίς να υπάρχει ένα ακριβές σχέδιο για τον έλεγχο του. Ο λόγος είναι ότι οι ρίζες του μπορούν να προκαλέσουν δομικές βλάβες.
Εκτός από αυτά, το 2013 ένας άντρας σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε στο Birmingham εξαιτίας του ενοχλητικού φυτού, όπως έγραψε στην επιστολή που άφησε.
https://youtu.be/z6lYn2pxGCQ
Το Fallopia japonica μεγαλώνει τόσο γρήγορα και γίνεται τόσο χοντρός ο κορμός του, ώστε κανένα άλλο φυτό, ούτε και μικρά δέντρα, δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν. Επίσης, αποτρέπει σχεδόν το φως του ήλιου να φτάσει στο έδαφος, σκοτώνοντας όλη τη χλωρίδα γύρω του.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι «δεν υπάρχουν έντομα, παράσιτα ή ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες που να το κρατούν υπό έλεγχο».