Η σούπα είναι η κλασική εισαγωγή στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Προετοιμάζει το στομάχι για το ψητό και όλες τις υπόλοιπες λιχουδιές και αφήνει ένα περιθώριο χρόνου στον μάγειρα ή στη μαγείρισσα για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο κυρίως πιάτο.
Τα Χριστούγεννα οι πιστοί στις παραδόσεις ανοίγουν το γεύμα με σούπα αυγολέμονο -πιθανόν διότι με αυτό τον τρόπο αξιοποιούσαν τα εντόσθια και τις φτερούγες του πουλερικού.
Όμως, αν το κλασικό αυγολέμονο σας φαίνεται βαρύ ή σας ενοχλεί η μονοτονία των γεύσεων (ζωμός από πουλερικό που ακολουθείται από γαλοπούλα), υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές που θα επιτρέψουν στο μαγειρικό ταλέντο σας να λάμψει χωρίς μεγάλο κόπο.
Η σούπα που πρότεινε ο σεφ Ανδρέας Λαγός στην εκπομπή «Μαγειρική Π.Ο.Π.» της ΕΡΤ αξιοποιεί υλικά της εποχής όπως τα μήλα και τα καρότα που μεταμορφώνονται σε μια υπέροχη, βελούδινη σούπα που ζεσταίνει χωρίς να βαραίνει το στομάχι ενόψει της γαλοπούλας ή του χοιρινού. Υλικά για 6 άτομα
Για τη σούπα
700 γρ. καρότα
1/2 κ.σ. κόκκοι κύμινο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
3 μήλα
1/2 κ.γ. κρόκος Κοζάνης
600 ml ζωμός
500 ml χυμός πορτοκάλι
Αλάτι-πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Ελληνικό προσούτο σε φέτες
Ξηροί καρποί καβουρδισμένοι
Αλειφώδες τυρί ή στραγγιστό γιαούρτι
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες σε ταψί με λαδόκολλα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κίμινο και αλείφουμε με ελάχιστο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ζαρώσουν και τα τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και τα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια με λίγο αλάτι και το κίμινο. Μόλις μαλακώσουν -προσοχή να μην πάρουν χρώμα- προσθέτουμε τα ψημένα καρότα, τον χυμό πορτοκάλι, τον ζωμό και τον κρόκο.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ για να αποκτήσει η σούπα μας την επιθυμητή βελούδινη υφή και δοκιμάζουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται ή λίγο ζωμό (και το νερό κάνει) αν είναι πιο πηχτή απ’ ό,τι θέλουμε. Αν είναι υδαρής συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγο ακόμα.
Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα με μια κουταλιά αλειφώδες τυρί (κατίκι, τσαλαφούτι κ.α.) ή γιαούρτι, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.
Το προσούτο μπορούμε να το σερβίρουμε στο πλάι της σούπας ή εναλλακτικά μπορούμε να το περάσουμε από τον φούρνο για λίγο για να γίνει σαν τσιπς.
Δείτε το σχετικό βίντεο: