Από την παραμονή των Χριστουγέννων ως την ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία με τη νέα χρονιά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι διάσπαρτο από γευστικούς πειρασμούς και «κινδύνους» για την φυσική μας κατάσταση και τη σιλουέτα μας.
Για τους περισσότερους από εμάς η επομένη των γιορτών είναι ημέρα συνειδητοποίησης και αποφάσεων. Πως θα χάσουμε τα παραπάνω κιλά και θα επανέλθουμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής, χωρίς να καταπιεστούμε.
3 συνταγές για αποτοξίνωση που γίνονται εύκολα και εξαφανίζονται στο πι και φι:
Σαλάτα από ρεβίθια, ψητή κολοκύθα, cranberries και ρόκα
Υλικά:
Για την κολοκύθα:
240 γρ. κολοκύθα, κομμένη και καθαρισμένη
2 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
20 γρ. μέλι
25 ml ελαιόλαδο
πιπέρι, αλάτι
Για τα ρεβίθια:
220 γρ. ρεβίθια βρασμένα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα που θα βρείτε σε κονσέρβα ή στα ψυγεία των σούερμαρκετ)
0.5 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (προεραιτικά)
20 ml ελαιόλαδο
Για τη συναρμολόγηση:
400 γρ. τρυφερή ρόκα
2 κ.σ. cranberries
20 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. μηλόξιδο
3 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πάπρικα, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η κολοκύθα.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως η κολοκύθα, πριν τη βάλουμε στη σαλάτα.
Τοποθετούμε τα βρασμένα ρεβίθια σε μπολ μαζί με το τσίλι και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά.
(αυτό βήμα μπορεί να παραληφθεί) Για εξτρά γεύση μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, όπως κάναμε και με την κολοκύθα.
Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε την πλυμένη ρόκα, τα ρεβίθια, την κολοκύθα και τα cranberries.
Χτυπάμε το λάδι με το ξύδι και το μέλι να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα, δοκιμάζουμε τη σαλάτα να δούμε αν χρειάζεται διόρθωση το αλάτι και περιχύνουμε.
Ανακατεύουμε με προσοχή με τα χέρια μας.
Photo by Alesia Kozik/pexels.com
Ψητός σολομός με αγιολί, ντοματίνια και αβοκάντο
Υλικά:
Για το αγιολί:
1 φλ. μαγιονέζα της αρεσκείας μας
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Για τον σολομό:
1 φέτα σολομού κατ’ άτομο
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα:
1 αβοκάντο
Ντοματάκια βελανίδια ή τσέρι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το αγιολί στον κάδο του μούλτι, χτυπάμε και δοκιμάζουμε.
Βάζουμε σε μπολ και διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Αλείφουμε τον σολομό με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Τυλίγουμε τις φέτες του σολομού με λαδόκολλα και φτιάχνουμε «πακετάκια».
Ψήνουμε στον φούρνο για 15΄-20΄ μέχρι να φτάσει το ψάρι να έχει εσωτερική θερμοκρασία τους 60°C.
Σερβίρουμε με φέτος αβοκάντο, ντοματάκια και τη σάλτσα.
Photo by Dana Tentis /pexels.com
Κουσκούς με ντοματίνια και πορτοκάλια
Υλικά:
250 γρ. κους κους
250 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 2
2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια ψηλοκομμένα
2 πορτοκάλια σε ροδέλες (κρατάμε τον χυμό που έσταξε για το ντρέσινγκ)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2. κουτ, σούπας ξύδι
1 κουτ. σούπας σούμακ
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μποκ ή σαλατιέρα βάζουμε κους κους, τα κρεμμύδια, το πορτοκάλι και να ντοματίνια. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
Χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι, τον χυμό που έσταξε από τα πορτοκάλια και το σούμακ και περιχύνουμε.
Photo by Pixabay/pexels.com